Haakonsvern

Sjøforsvarets hovedbase, Haakonsvern orlogsstasjon, er Nordens største marinebase. Den ligger 15 kilometer fra Bergen sentrum, og har ca. 4000 vernepliktige og militært og sivilt tilsatte. Dette gjør basen til en av de største arbeidsplassene i Hordaland.

Informasjon til naboer

Forsvarsbyggs informasjonsside for naboer rundt Haakonsvern.

Da basen ble åpnet av Kong Olav V 7. juni 1963, ble den betegnet som ”Bergens nyeste drabantby”, med ”kjempeanlegg i fjellet”, ”sinnrik dykkertank” og ”Norges største og mest moderne idrettssenter” (VG, 8. juni 1963). De fleste av anleggene fra 1963 er i drift i dag, men de siste årene har Forsvarsbygg gjennomført omfattende byggeprosjekter for å modernisere og styrke basen for et mer kraftsamlet sjøforsvar. 

Ved siden av å være hjemmehavn for de fleste av Sjøforsvarets fartøyer, huser Haakonsvern i dag Sjøforsvarets skolevirksomhet, Sjøforsvarets befalsskole, Generalinspektøren for Sjøforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjons sjøavdelinger. Basen har en sterk tilknytning til Bergen, som har vært en sjøfartsby og et nasjonalt maritimt tyngdepunkt siden Olav Kyrre grunnla byen i 1070 e. Kr.

Haakonsvern kan beskrives som et lite samfunn med egen brannstasjon, sykestue, barnehage, postkontor, kirke, lege- og tannlegekontor. Velferdsbygget spiller en nøkkelrolle for å skape trivsel. Bygget rommer kantine med internettilgang, kino, frisør og bibliotek. Det gode treningstilbudet på basen blir ytterligere styrket når nytt militært treningsanlegg åpner høsten 2011.

Haakonsvern orlogsstasjon har egen miljøstasjon som sørger for at det aller meste av avfallet blir resirkulert på en eller annen måte. Basen driver også kildesortering, noe som har bidratt til en betydelig reduksjon av usortert avfall siden miljøstasjonen åpnet i 1999.

Mer fra Haakonsvern

 • Treningsanlegget på Haakonsvern fikk Houens fonds diplom 2015

  22.01.2015
  Forsvarsbygg ble tirsdag 20. januar tildelt Houens fonds diplom for det militære treningsanlegget på Haakonsvern i Bergen. Prisen er en av Norges fremste utmerkelser innen arkitektur og byggeskikk.
 • Flyfoto Haakonsvern

  Bygger forsvarsevne på Haakonsvern

  30.08.2013
  I årene som kommer vil Forsvarsbygg gjennomføre flere nye byggeprosjekter på Haakonsvern. Her kan du lese vårt nyhetsbrev som er sendt ut til husstandene i nærområdet til Haakonsvern.
 • Nytt administrasjonsbygg FLO

  Kilowattkutteren på Haakonsvern

  11.07.2013
  Til vinteren starter byggingen av et nytt og moderne bygg som trolig blir det mest energieffektive kontorbygget i Norge noensinne.
 • Luftforsvarets helikopterdetasjement Haakonsvern

  02.07.2013
  I juni 2013 vedtok Stortinget at Forsvarsbygg skal sette i gang byggearbeidene for Luftforsvarets nye helikopterdetasjement på Haakonsvern. Detasjementet skal huse seks helikoptre av typen NH90.
 • NH90-helikopter

  Byggestart for tre storprosjekter på Haakonsvern

  17.06.2013
  Natt til tirsdag vedtok Stortinget at Forsvarsbygg kan starte byggingen av tre nye storprosjekter på Haakonsvern for tilsammen 843 millioner kroner. – Vi er klare til innsats, sier prosjektsjef i Forsvarsbygg, Bjørn Tore Rognstad.

Fakta

Etableringsår: 1962
Tomteareal: 3552 daa
Antall bygninger: 344
Forlegningskapasitet: 1200
Fylke: Hordaland
Kommune: Bergen
Leietagere: Sjøforsvaret

Kart