Militært treningsanlegg på Haakonsvern

Militært treningsanlegg på Haakonsvern åpnet høsten 2011.

MTA erstattet basens gamle idrettsanlegg fra 1963. MTA skal ha nødvendig kapasitet for Forsvarets personell på Haakonsvern og legge godt til rette for militært rettet trening. Prosjektet har en total kostnadsramme på 350 millioner kroner.

Realistisk trening
MTA er ikke et tradisjonelt idrettsanlegg, men et militært treningsanlegg som er basert på prinsippet ”Train as you fight”. På MTA skal Sjøforsvarets personell kunne trene og øve realistisk og sikkert på ferdigheter som kreves i militære situasjoner.

Dette er også et viktig anlegg for trening og restitusjon for soldater som skal ut og som kommer hjem fra utenlandsoppdrag.

Skipsside
Hovedbygningen inneholder svømme- og livredningshall med to svømmebasseng, idrettshall, ulike rom for nærkamp, styrketrening, spinning, klatring, og rom for skadeforebygging og restitusjon samt kontorer og garderober. I det ene svømmebassenget er det bygget en skipsside for virkelighetsnære øvelser. Utendørsanlegget består av ny fotball – og løpebane og ny kai som gir nærhet til sjøen og forsvarsaktivitetene der.

Som en totalleverandør av eiendomstjenester, leier Forsvarsbygg MTA ut til Forsvaret og Forsvarsbygg være ansvarlig for drift og vedlikehold av anlegget.

Byggearbeidene startet i mars 2009, etter at det ble inngått avtale for generalentreprise mellom Forsvarsbygg og Skanska Norge AS. Prosjektet sysselsatte mange bygningsarbeidere gjennom finanskrisen i 2009/2010.

Flere utmerkelser
MTA har mottatt flere utmerkelser etter at prosjektet ble ferdigstilt:
Hedrende omtale fra Statens byggeskikkpris 2012

Forsvarsbyggs arkitekturpris 2013

A.C. Houen fonds diplom 2014

Byggrapport
Byggrapport fra prosjektet kan lastes ned her.

 

 • Treningsanlegget på Haakonsvern fikk Houens fonds diplom 2015

  22.01.2015
  Forsvarsbygg ble tirsdag 20. januar tildelt Houens fonds diplom for det militære treningsanlegget på Haakonsvern i Bergen. Prisen er en av Norges fremste utmerkelser innen arkitektur og byggeskikk.
 • Militært treningsanlegg, vinner av arkitekturprisen 2013

  Militært treningsanlegg vant arkitekturpris

  06.12.2013
  Militært treningsanlegg på Haakonsvern orlogsstasjon ved Bergen ble i dag tildelt Forsvarsbyggs arkitekturpris 2013. - Treningsanlegget er et fremragende eksempel på ny norsk arkitektur, sier juryens leder og rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Karl Otto Ellefsen.
 • Hedrende omtale til MTA

  05.06.2012
  Militært treningsanlegg på Haakonsvern fikk hedrende omtale da kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete delte ut årets Statens byggeskikkpris tirsdag. Vennesla bibliotek og kulturhus vant utmerkelsen.
 • Historisk dag på Haakonsvern

  30.09.2011
  Det ble skrevet historie da nytt militært treningsanlegg ble åpnet på Haakonsvern onsdag. - Dette er ikke noe Elexia eller en spa, dette er et militært treningsanlegg (MTA), sier adm.dir. i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.
 • Ventetiden snart over på Haakonsvern

  15.09.2010
  Nytt militært treningsanlegg har i 20 år vært etterlengtet på Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern. I dag passerte prosjektet en viktig milepæl da forsvarsminister Grete Faremo la ned grunnteinen for anlegget.

Fakta

Byggherre: Forsvarsbygg
Arkitekt: Longva Arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Grindaker AS
Prosjekteringsgruppe: SWECO
Byggeledelse: Norconsult, COWI AS, Erstad & Lekven AS, Andersen & Askjem AS
Grunnarbeider: Sartor Maskin AS
Elekroarbeider: YiT Building Systems AS
Generalentreprise: Skanska Norge AS

Kart