Lyskunst på Akershus festning

"Dagbok - tilfeldighetsarkiv" og "Skyggespill" er lydkunstinstallasjoner som på hver sin måte ser historien med nye øyne.

Dagbok – tilfeldighetsarkiv av Tone Myskja

Kunstverket består av tre luker i hjemmefrontmuseets sørvegg. Verket er inspirert av historien til krigsfangen Petter Moen som under fangenskapet stiplet sin dagbok med tegnestift i stivt toalettpapir, og av alle andre som sitter i krigsfangeskap verden over. Ved hjelp av diodelys, glass, papir og ulike teknikker antydes de.

Skyggespill - av Jannicke Lie

er en bevegelig lysskulptur i krommet metall. Silhuettmotiver er hentet fra avisbilder fra kriger rundt om i verden og montert på roterende skiver som både reflekterer lys og kaster skygger. Dette skaper en dukketeateraktig spøkelseseffekt på veggene og de lagrede ”rekvisittene” fra festningens historie i et kjellerrom i Escarpe du Nords kruttårn, der uroen er montert.

Se og hør kunstnerne som med egne ord beskriver tankene bak kunstverkene:

Tone Myskja
Jannicke Lie

Formidlingsmateriell
Det er utarbeidet en lærerveiledning om hvert prosjekt, lærerveiledning Dagbok - et tilfeldighetsarkiv, og lærerveiledning Skyggespill.  Veiledningene er tilgjengelige på festningen, og kan skrives ut. I veiledningene får man opplysninger om verkene, og det anbefales å lese gjennom veiledningen før man opplever installasjonene.

Det er også utarbeidet ekstramateriale til lærerveiledningene i form av videsnutter, bilder og lydfiler.

Lyd- og lyskunst på flere festninger
Forsvarsbygg nasjonale festningsverk har siden 2009 initiert en rekke lys- og lydkunstprosjekter. Formålet er å levendegjøre festningene som historiske kulturminner. Med festningene som kulisse har ledende kunstnere skapt verk som gir de besøkende helt spesielle og uventede opplevelser. Prosjektene er finansiert med midler fra Sparebankstiftelsen DnB NOR.