Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Horten kirke

Kirken inne på Karljohansvern er med sitt høye tårn og nygotiske arkitektur et kjent og kjært blikkfang i byen. Garnisonkirken sto ferdig i 1855.

Kirken er åpen ved gudstjenester og andre arrangementer.

Historie og interiør
Da marinens hovedbase startet flyttingen til Horten i 1818, hørte stedet inn under Borre prestegjeld. I 1852 fikk marinestasjonen sin egen prest og i 1853 startet byggingen av Horten kirke. Kirken var ferdig i 1855, og ble innviet 22. august dette året.

Arkitekt L.H. Grosch tegnet kirken, og sjef for ingeniørdetachementet kaptein Poul Lemvig Thrane ledet selve byggeprosessen. I 1865 ble Horten skilt ut fra Borre som egen menighet. Kirken ble i 1962 overdratt til Horten kommune.

De store glassmaleriene i vinduene bak i koret med motiver fra Jul, Påske, Pinse og Det nye Jerusalem ble montert i 1992, og var en gave til kirken. De opprinnelige glassmaleriene ble ødelagt etter et tysk bombeangrep 9. april 1940.

Døpefonten er av Nordlands-granitt og laget av tukthusfanger fra "Slaveriet" på Akershus festning i Oslo.

Kirkens første orgel (15 stemmer) ble bygd av orgelbygger Brantzæg. I 1914 ble et 18 stemmers orgel levert av orgelbygger Olsen-Jørgensen. Fasaden fra det første orgelet ble beholdt slik som den er i dag.

I 1958 ble det foretatt en restaurering av orgelet utført av Jørgensen. Instrumentet fikk da nytt spillebord, pedalklaviatur og krakk. Stemmene ble beholdt, bortsett fra to forandringer i pedal og 2. manual.

Les mer om garnisonkirken på Horten i Borreminne

Kontakt
Ved seremoni/arrangement etc. ta kontakt med Horten menighetskontor, tlf. 33 08 63 60.

Fant du det du lette etter?