Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Festningsløypa

Gå Festningsløypa i ditt eget tempo, og bli kjent med fortets natur, særegne arkitektur og historie gjennom flere århundrer. Det er laget festningsløyper fra Møvik fort i sør til Vardøhus i nord.

Med løypekartet kan du lære om historiske hendelser og kjente personer og om hvordan dagliglivet artet seg innenfor de tykke murene. Kartet inneholder også informasjon om utformingen av festningene samt en forklaring på de for oss ofte fremmedartede ord og uttrykk som brukes om bygninger, våpen og annet som hørte til på festningen.

Festningsløypa på Møvik fort
Løypa følger i stor grad jernbanetraseene gjennom området. Løypa er angitt med en hovedtrase i fortsområdets ytterkanter med enkelte avstikkere til andre objekter. Alle omtalte objekter er merket med nummerskilt i terrenget.

Løypa på Møvik er egnet for barnevogn og rullestolbrukere.

Sikringsarbeid
Det er de siste årene utført et omfattende sikringsarbeid på Møvik fort, og de fleste bunkers og tunneler er derfor gjenmurt og dermed ikke tilgjengelige.

Mange spennende løyper
12 av de 14 nasjonale festningene har festningsløyper. Lengden varierer, men ligger på omtrent 1- 3 kilometer og man beregner at turene tar mellom en halv og en og en halv time i rusletempo. Selvguidingskart er lagt ut på informasjonssenter, museum, kiosk/resepsjon.

Det er lurt å ta på gode tursko.

God tur!

Åpningstider / Opening hours

Festningsområdet er åpent hele døgnet.

The fortress area is open all day and night.

Fant du det du lette etter?