Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Syndefallet - utendørsutstilling

Utstillingen består av 7 malerier av middelalderens banebrytende kunstnerne Hieronymus Bosch og Pieter Bruegel d.e, og gir et innblikk i Middelalderens moral og dekadens, bryllup og lek, krig og død.

27. mai-29. september 2017
Sted: Festningsområdet, Oscarsborg festning

Hvordan var det i middelalderen? Denne lange perioden som i Europa strakte seg ca. fra år 500 - år 1500. Hvordan forestilte de seg himmelen- og helvete, og det midt i mellom? Hvordan levde de, fyrstene, de geistlige og folk flest? Hva lo de av? Hva skremte dem? Spiste de brød og poteter? Lekte barna den gangen også? Mange svar finner vi i kunsten: billedkunst og skrifter, lyrikk og sanger.

Utstillingen er inspirert av operaen Carmina Burana (årets forestilling av OscarsborgOperaen) som bygger på en samling middelaldersk golliardisk lyrikk. Det vil si satiriske sanger samlet inn på 1200-tallet. Golliardene var en gruppe geistlige som opptrådte med sang og tekster på universiteter og læresteder rundt om i Europa, slik hoffnarrene gjorde det blant legfolk, for fyrstene. Satiren rettet seg mot makthaverne, mot kongen, kirken og de geistlige.

Middelalderens forestillingsverden var formet gjennom religiøse bilder av himmel og helvete, sekulære og religiøse maktkamper, kriger, plyndringer og erobringer og store klasseforskjeller. Men, i dette noe mørke mentale landskapet fantes det også plass til lek, fest og humor.

7 malerier er valgt ut av datidens banebrytende kunstnerne Hieronymus Bosch (ca 1450 – 9. august 1516) og Pieter Bruegel d.e (ca. 1525 – 9. september 1569), for å gi et innblikk i Middelalderens moral og dekadens, bryllup og lek, krig og død. Fokus i bildene er detaljer og utsnitt fra malernes fantastiske visjoner av himmel og helvete, men også detaljer fra sjangermaleriets menneskeliv i fest og hverdag.

Dette er langt fra en grundig innføring i Bosch og Bruegels bildeverden, ei heller i middelalderhistorie. Gjennom bakgrunnsinformasjon til de ulike maleriene og detaljene de omhandler forsøker arrangøren å gi et lite gløtt av datidens ånd og verdensbilde.

Utstillingen er støttet av Kulturaktørene på Oscarborg.

 

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.