Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Unionsoppløsningen

Det vil bli salutt fra Oscarsborg 7.juni klokken 12:00 tilknyttet markering av unionsoppløsningen 1905. Vi anbefaler publikum å komme ti minutter før selve salutten.

7. juni 2018
Kl. 12.00-12.10
Sted: Saluttkanonene på Oscarsborg festning

Vi anbefaler publikum å komme ti minutter før selve salutten. Foto er det norske flagget fra 1821 godkjent av Kong Karl Johan. (Foto: Riksarkivet)

 

Unionsoppløsningen 1905. Det var striden om et eget norsk konsulatvesen som til slutt førte til en oppløsning av unionen mellom Norge og Sverige. Det faktum at Norge ikke hadde egne utenriksstasjoner, men var underlagt Sverige i utenrikspolitiske spørsmål, var et tydelig tegn på Norges underlegenhet i unionen. Med gryende nasjonal bevissthet ble konsulatvesenet en norsk kampsak. Stortinget hadde vedtatt opprettelse av et eget konsulatvesen, men Kong Oscar II nektet å sanksjonere - noe som endte med at den norske Regjeringen gikk av. Da Kongen ikke maktet å utnevne en ny regjering, var unionen mellom Norge og Sverige i realiteten brutt. 7. juni 1905 vedtok Stortinget å oppløse unionen. (kilde Slottet.no)

 

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.