Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Besøkssenteret

Besøkssenteret holder til i Artilleribygningen fra 1774, gjerne kalt «Det lange røde hus», rett ved Karpedammen. Kom innom oss, så får du et godt utgangspunkt for å utforske Akershus festning.

Våre medarbeidere er til enhver tid oppdatert på hva som skjer på Akershus festning, og har også god kjennskap til Oslo som turistmål. Vi har to spennende utstillinger med tema fra Akershus festnings historie, vi holder faste drop-in omvisninger hele året og tilbyr varm drikke samt en hyggelig museumsbutikk.

Hjertelig velkommen!

Omvisning med guide 

Vi tilbyr to faste temaomvisninger:

Akershus festning – midt i Oslo – sentralt i Norgeshistorien

Hør om etableringen av middelalderborgen rundt år 1300 og følg utviklingen fra borg til moderne festning i løpet av 1600-tallet. Vi forteller om storslåtte begivenheter som kongehyllinger, men også fiendtlige beleiringer vies oppmerksomhet. Opplev et kanontårn fra 1500-tallet med dets tykke vegger og smale kanonglugger – kan du ane nærværet av den hodeløse ridderen som rastløs flakker omkring her i «Ormegården»? Gå med oss ned i den dype underjordiske passasjen som fører til «Kongens kasematt», en av to bevarte kanonstillinger fra festningens operative fase.

Fra middelalderens mørkestue til enecelle og Landsfengsel (Fengsel)

Akershus har også vært oppbevaringssted for kjeltringer og drapsmenn i over 650 år. Hør om «Slaveriet» - som festningsarrest først ble kalt, frem til utviklingen av et moderne fengselsvesen midt på 1800-tallet. Vi forteller beretningen om den legendariske mestertyven Ole Høiland som rømte på spektakulært vis fra Akershus i 1839! Opplev de uhyggelige cellene i Kronprinsens kruttårn som også ble benyttet som fengsel for norske dødsdømte patrioter under andre verdenskrig. Først ved landssvikoppgjørets slutt i 1950 opphørte Akershus som fengsel.

Historien om Akershus festning er historien om Norge.

Spesialtilpassede omvisninger

Våre erfarne og engasjerte formidlere tilrettelegger omvisninger for alle aldersgrupper og anledninger - enten det dreier seg om historiske høydepunkter fra festningens første 700 år eller omkring et særskilt tema (f. eks «Beleiringene av Akershus», «Middelalderens Akershus» eller «Beretninger om kjeltringer, drapsmenn og uforklarlige hendelser»).

Bestilling og andre henvendelser: Tlf. 23 09 39 17

Billetter til Drop-in-omvisninger

Ordinær: 100,-
Honnør/student: 60,-
Barn: 40,- (0-6 år gratis)
Familie (2+4): 230,-

Gruppebestillinger (Hele året)

Priser for omvisning i gruppe (inntil 40 deltakere):
Alle dager, før kl. 16.00                Kr 1 750,-
Alle dager, etter 16.00                   Kr 3 750,-

Ordinære omvisninger har en varlighet på ca 60 minutter. Skoleklasser og Forsvaret får rabattert pris på bestilte omvisninger. Maks én skoleklasse per gruppe. 

Utstillinger

Fangene på Akershus – fra middelalderen til 1950

Tekst, foto og unike gjenstander gir en kronologisk fortelling om Akershus slott og festning som fangested fra middelalderen frem til endelig nedleggelse av fengselet i 1950. Særlig fremtredende fanger som Gjest Baardsen og Ole Høiland vies spesiell oppmerksomhet. Se også det uhyggelige våpenet Rudolf «Galmand» Hansen benyttet mot en fangevokter i 1927 med fatalt resultat. Bli gjerne med på vår omvisning med fangene på Akershus som tema.

1716 - Beleiringen

For 300 år siden angrep krigerkongen Karl XII av Sverige, «Nordens løve», Norge med 8000 soldater. Svenskene inntok Christiania by og iverksatte en beleiring av Akershus festning. Utstillingen er en fortelling om beleiringen som følges kronologisk fra riksgrensen ble krysset 8. mars 1716 til svenskene trakk seg ut etter 39 hendelsesrike dager. 

Beliggenhet

ÅPNINGSTIDER

ALLE DAGER
Kl. 10.00-16.00

Gratis inngang


Fra september - April er det visninger lørdager og søndager kl. 12.00 og kl. 14.00

 

Bli med oss på omvisning og gjør deg kjent med festningens spennende historie.

 

Omvisningene har en varighet på ca 60 minutter.


INFORMATION IN ENGLISH

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.