Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Historisk lysspill i Nordre sortiport

I Nordre sortiport kan du oppleve festningens historie via lyd- og lysspill.

I den snart 300 år gamle mørklagte tunnellen formidles nå begivenheter og hendelser fra festningsbyens 450 år gamle historie gjennom lyd- og lysspill.

Det starter i 1567 da Fredrikstad ble etablert. Gjennom mange bybranner, soldatenes inntog i festningsbyen, sjøhelten Tordenskiold og "tyttebærkrigen" med svenskene, utvikles festningsbyen til det den er i dag.

Samarbeidsprosjekt

Kunstprosjektet realiseres av Forsvarsbygg nasjonale festningsverk, i samarbeid med Kulturhuset Qulthus gjennom gavedonasjon fra Sparebankstiftelsen DNB.

Barn i og rundt Gamlebyen har deltatt aktivt i utviklingsarbeidet.

Nordre sortiport

Nordre sortiport er en av Fredrikstad festning tre sortiporter, oppført i 1737. Porten gir pasasje gjennom vollen mellom Gyldenløves bastion og Antonettes batteri. Inne i porten finnes kruttkjellere på begge sider.

I gamle dager ble porten brukt av de militære for å komme seg raskt ut av festningen. Idag er Nordre sortiport blitt en unik velkomststasjon til festningsbyen.


Vær oppmerksom på at filminstallasjonen er noe sårbar for klima i tunnellen. Tidvis kan det ved høy fuktighet oppstå "dugg" på glassflaten inn til visningsrommet. Dette oppstår på grunn av fuktighet som kommer fra jord og gress over tunnellen og inn til visningsrommdet. 

 

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.