Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Lys- og lydkunst på Fredriksvern verft

"Fredsskipene" av Päivi Laakso får publikum til å se anlegget med nye øyne.

Fredsskipene - av  Päivi Laakso

Fredsskipene består av utrangerte båter plassert med kjølen opp og kan sees både fra sjøsiden og fra land. Båtene forteller om levd liv og om beddingen på Fredriksvern verft, der det ble bygget marinefartøyer. Kunsten vil bli lyssatt og akkompagnert av lyd. Päivi Laakso, en norsk-finsk kunstner og forfatter, står bak dette verket.

 - Jeg vil vise hvor vakre båtene er som skulpturer, og hvor sterke symboler de er i mange kulturer på reise til og fra det hinsidige. Disse båtene reiser seg opp fra bakken som avdøde konger og hilser på oss på vei til himmelen, forteller Päivi engasjert.

Hør og se kunstneren beskrive med egne ord tankene bak kunstverket.

Det idylliske område, alt folkelivet om sommeren og høytider som 17.mai er også en del av det kunstneren hadde med seg inn i den kreative prosessen. Kunsten er lyssatt og akkompagnert av lyd.

Formidlingsmateriell
Det er utarbeidet en lærerveiledning til prosjektet. Veiledningen vil bli tilgjengelige på festningen, og kan skrives ut. I veiledningen får man opplysninger om verkene, og det anbefales å lese gjennom veiledningen før man opplever installasjonene.

Lyd- og lyskunstprosjekter på flere festninger
Vi har siden 2009 initiert en rekke lys- og lydkunstprosjekter. Formålet er å levendegjøre festningene som historiske kulturminner. Med festningene som kulisse har ledende kunstnere skapt verk som gir de besøkende helt spesielle og uventede opplevelser. Prosjektene er
finansiert med midler fra Sparebankstiftelsen DnB NOR.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.