Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Festningsløypa

Gå Festningsløypa i ditt eget tempo, og bli kjent med festningens natur, særegne arkitektur og historie gjennom flere århundrer.

Det er laget festningsløyper fra Møvik fort i sør til Vardøhus i nord.

Med løypekartet kan du lære om historiske hendelser og kjente personer og om hvordan dagliglivet artet seg innenfor de tykke murene. Kartet inneholder også informasjon om utformingen av festningene samt en forklaring på de for oss ofte fremmedartede ord og uttrykk som brukes om bygninger, våpen og annet som hørte til på festningen.

Ikke bare krig, kuler og krutt
Historien til de norske festningene handler ikke bare om krig, kuler og krutt, men også om makt, politikk og et samfunn i rask endring. Noen av festningsanleggene har en historie som strekker seg tilbake til middelalderen.

Mange spennende løyper
12 av de 14 nasjonale festningene har festningsløyper. Lengden varierer, men ligger på omtrent 1- 3 kilometer og man beregner at turene tar mellom en halv og en og en halv time i rusletempo. Selvguidingskart blir lagt ut på informasjonssenter, museum, kiosk/resepsjon og i brosjyreholdere montert på skilt.

Det er lurt å ta på gode tursko.
God tur!

Festningsordboken
Lær deg festningsspråket. Besøker du en festning møter du ord og utrykk du garantert ikke har hørt før. Med festningsordboken blir festningsbesøket en enda mer lærerik opplevelse.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.