Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

For skoler

Står andre verdenskrig på pensum, kan elevene få levendegjort historien gjennom et besøk på Oscarsborg festning.

I 1940 besto nemlig Oscarsborg festning sin første virkelige prøve. Festningens stridsmidler senket det tyske flaggskipet Blücher 9. april 1940. Forsinkelsen dette medførte gjorde det mulig for den norske statsmakt å evakuere viktige personer i Oslo. Konge, Storting og Regjering fikk dermed anledning til å ta opp motstandskampen.

Festningens historie går imidlertid helt tilbake til 1800-tallet, som elevene også kan få innblikk i.

Oscarsbrg Festningsmuseum tilbyr omvisning for skolegrupper. Mai og juni er populære måneder – hva med å starte høstsemesteret med en ekskursjon til Oscarsborg? Eller en frisk tur i desember i vakre omgivelser?  

Kontakt museet for tilbud og priser: 

Tlf.: 488 67 500
post@oscarsborgmuseum.no www.oscarsborgmuseum.no


Festningsløype
Del opp klassen i mindre grupper å la dem utforske festningen på egen hånd. Med løypekartet kan de i sitt eget tempo lære om historiske hendelser og kjente personer og om hvordan dagliglivet artet seg innenfor de tykke murene. Løypekartet finnes på norsk og engelsk.

Lyd- og lyskunst
La elevene få se festningen med helt nye øyne. Lys- og lydkunstprosjektene på Oscarsborg festning forteller historien på helt nye måter og har fått titlene "Soner" og "Vindorkesteret I".

Formidlingsmateriell
Det er utarbeidet en lærerveiledning om hvert prosjekt, lærerveiledning Soner og lærerveiledning Vindorkester I. Veiledningene er tilgjengelig på festningen, og kan skrives ut på forhånd. I veiledningene får man opplysninger om verkene, og det anbefales å lese gjennom veiledningen før man opplever installasjonene. Det er også utarbeidet ekstramateriale til lærerveiledningene i form av videosnutter, bilder og lydfiler.

Festningsordboken
Lær elevene festningsspråket. Besøker du en festning møter du ord og utrykk du garantert ikke har hørt før. Med festningsordboken blir festningsbesøket en enda mer lærerik opplevelse.


Åpningstider festningen

Festningsområdet er åpent hele året. For å komme til Oscarsborg må du ta båt. Vi har to ferger med flere avganger daglig.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.