Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Saluttering

Opplev saluttering på Vardøhus festning! Møt opp ved saluttkanonene og opplev stemningen. Det anbefales å møte opp ti minutter før saluttskyting. Det salutteres på frigjøringsdagen, nasjonaldagen og unionsdagen, samt kongeparets og kronprinsparets fødselsdager.

Salutten er en æresbevisning som består av avfyring av et bestemt antall skudd med løskrutt fra kanoner fra orlogsskip eller festning.

Saluttering for det kongelige hus

For viktige begivenheter i det kongelige hus gis dobbel kongesalutt, som er to ganger 21 skudd. Ved dødsfall i det kongelige hus gis sørgesalutt med 21 skudd. Det er 5 sekunder mellom skuddene i vanlig salutt, 30 sekunder i sørgesalutt og 1 minutts opphold mellom skuddene i dobbel salutt.

Tradisjon med røtter fra senmiddelalderen

Ordet salutt kommer fra latin og betyr hilsen eller æresbevisning, og tradisjonen har røtter tilbake til senmiddelalderen da skip skjøt med løskrutt når de nærmet seg havn eller passerte fremmede skip. Slik fortalte man at skipet hadde fredelige hensikter. Salutten ble besvart fra den eller de festningene som forsvarte de aktuelle havnene.

Det var vanlig at datidens linjeskip hadde tre rader med sju kanoner på hver side. Antallet skudd skriver seg fra dette.

Datoer for ordinær saluttering

21. februar – Kongens fødselsdag
8. mai – Frigjøringsdagen
17. mai – Grunnslovsdagen
7. juni – Unionsoppløsningen
4. juli – Dronningens fødselsdag
20. juli – Kronprinsens fødselsdag
19. august – Kronprinsessens fødselsdag

Det salutteres kl. 12 på hverdager, og kl. 13 på søndager. 
Det skytes normalt 21 skudd.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.