Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Rekreasjon og friluftsopplevelser

Det hersker en spesiell ro og atmosfære på de gamle, ærverdige festingene. Som historiske perler ligger de fra Vardø i nord til Kristiansand i sør.

Med grønne voller, gamle murer og historisk atmosfære tiltrekker festningene seg turister og lokalbefolkning. 

Viktig samfunnsfunksjon som rekreasjonsområde
Festningene som en gang ble bygd for å stoppe fiendlige styrker fremstår i dag som attraktive reisemål med et mylder av opplevelser og aktiviteter for store og små. Festningsområdene har gjennom tidene vært brukt som rekreasjonsområder for lokalbefolkningen, og festningene har forsterket sin viktige samfunnsfunksjon nettopp som rekreasjonsområde.

Publikumsundersøkelser viser at besøkende verdsetter høyt den friluftsopplevelsen som festningene representerer. Festningsområdene innbyr til avslapning og lek for små og store:

Egenaktivitet

  • For den lekne: Lek gjemsel eller ta med egne spill og leker
  • For den sporty: Løping, svømming, konkurranser (festningen rundt til vanns eller til lands), utendørs yoga, tai chi, turning, sjonglering
  • For den romantiske: Gå hånd i hånd i solnedgangen, kysse bak en festningsmur, gå måneskinnstur, sitte på en voll
  • For den nysgjerrige: Oppdagelsesferd
  • For den sultne: Piknik
  • For den pliktoppfyllende: Lese lekser, jobbe

For barna

Geiter og hørespill på lekeplassen på Fredrikstad festning - Gamlebyen.

Image "linde-hagerup.1164.jpg" without description

I lekeparken kan barna boltre seg med husker, sandkasser og klatrestativ. Under lyddusjen i parken spilles tre spennende historier basert på historiske hendelser ved festningen.Geitene er selvfølgelig innegjerdet, men de kommer velvillig på besøk inntil gjerdet hvis noen har lyst til å klappe de.  

Geitene på Oscarsborg festning

Image "barn-og-geiter.jpg" without descriptionGeitene tilbringer sommerferien på festningen, og både geiter og barn synes det er veldig stas. Geiter er nyttige medhjelpere i å holde gjengrodde kulturlandskap åpne. Geit er det husdyr som i størst grad foretrekker bark, løv og skudd på busker og trær. De geitene du ser på Oscarsborg festning er Kasjmirgeiter og kastrerte bukkekje, som kommer fra Norges Landbrukshøgskole på Ås.

Vær varsom

De 15 festningene i Norge som er definert som nasjonale kulturminner ønsker vi å ta vare på for senere generasjoner. Derfor er det viktig at du som oppholder deg på festningene har respekt for bygningene og uteområdene, viser varsomhet når du beveger deg rundt på området, og overholder atferdsreglene. Slik bidrar du til at alle får en fin opplevelse når de besøker festningene.

Helårs forbud mot bål og engansgriller
Opplevelsen av å være på et unikt sted som festningene er kan fort ødelegges av forsøpling og utilsiktet skadeverk. Det er derfor helårs bålforbud. Dette gjelder også engangsgriller. Det er båndtvang på festningene hele året.

Pass på barna
Noen av festningene har høye festningsmurer og bratte voller, mindre barn må derfor ha følge med voksen.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.