Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kort om festningen

Vardøhus Festning har en unik beliggenhet på en øy i Barentshavet. Festningen ligger i Vardø, som er Vest-Europas eneste by i arktisk klimasone. Festningen er åpen for publikum og har et særegent museum.

Vardøhus er verdens nordligste festning

Nåværende Vardøhus festning er både verdens nordligste og samtidig Norges østligste festning. Festningen ble bygget i perioden 1734 til 1738. Bortsett fra noen mindre forandringer fremstår den i dag slik den var i 1738. Den er formet som en åttekantet stjerne med lave, steinkledde jordvoller etter sentral-europeiske forbilder. Innenfor murene er det ni særpregede
bygninger samlet i en tunform. Utover på 1900-tallet mistet festningen sin militære verdi, men ble likevel opprettholdt som operativt anlegg til rundt 1950.

Dagens festning er den tredje i rekken av festninger i Vardø

Den første ble bygget rundt år 1300 av kong Haakon V Magnusson. Festningen ble bygget for å markere norsk herredømme og for å sikre at skatteinntektenefra innbyggerne i Finnmark tilfalt den norske kongen. Rundt år 1450 ble et nytt slottsanlegg bygget. Disse to første festningene er det i dag ingen synlige rester av over bakken. Vardøhus festning er i sin form et unikt stykke kultur- og militærhistorie.

Vardøhus festning er i dag primært en flagg- og salutt-festning

Flagget heises hver dag, og som den eneste saluttpliktige avdelingen i Nord-Norge skytes det salutt på nasjonaldagen 17. mai, unionsoppløsningen 7. juni, samt på alle kongelige fødselsdager. I tillegg skyter festningen solsalutt når hele solskiven vises over horisonten.

Under 2. verdenskrig var Vardøhus fesning det norske militæranlegget som førte det norske flagget lengst. Som første militæranlegg under frigjøringen av Norge ble det norske flagget på nytt heist høsten 1944 da tyskerne forlot Finnmark.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.