Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Tore Børvik - Forsker, sikring av bygg

I 1991 studerte Tore Børvik ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved Norges Tekniske Høgskole i Trondheim. Hans oppgave om beskyttelseskomponenter ble fanget opp av Forsvarsbygg – og det ble starten på et langt og givende samarbeid.

– Her er det hektisk, smiler Tore Børvik. Han står fordypet i papirer og skisser inne på sitt kontor på NTNU.

– Jeg skulle bydd på kaffe, men det var ikke mer igjen, beklager Børvik. Og det er ikke hans jobb å lage ny. Hans arbeidsoppgaver går ut på å forske på materialers oppførsel under dynamiske belastning – for eksempel under kollisjoner, beskytning eller eksplosjoner.

– Vi er ute etter å kunne beskytte best mulig, forklarer han.

Fikk betalt videreutdanning

Det er gjennom jobben i Forsvarsbygg, Tore får muligheten til å forske på det han brenner for. Etter å ha skrevet hovedoppgave om beskyttelseskomponenter i studietiden, ble han oppsøkt av Forsvarsbygg. Han fikk muligheten til å avtjene militærtjenesten sin som forsker ved gamle NTH. Børvik takket ja, og har blitt der siden den gang. Etter militærtjenesten ble han tilbudt å ta en doktorgrad på Forsvarsbyggs regning.

– Det er gode muligheter for egenutvikling og videreutdanning innen Forsvarsbygg, forteller han. Som ferdig utdannet doktor ingeniør i år 2000, arbeider han nå som professor II tilknyttet NTNU, men er fortsatt ansatt i Forsvarsbygg.

– Utfordringene er enorme

Arbeidshverdagen hans er ikke for de med svakt hjerte. Foruten veiledning av studenter og undervisning, arbeider han også for å finne de beste beskyttelsesløsningene.

– Det er veldig artig. Utfordringene er enorme, særlig innefor terrorbeskyttelse og samfunnsikkerhet. Eksempler er hvordan vi kan forsterke bygningers fasader eller pansringen på kjøretøy til å tåle eksplosjoner. Vi leter etter den optimale løsning med tanke på vekt og pris.

Budsjett på 230 millioner

Forskningen har gitt resultater. I perioden 1999-2005 finansierte Forsvarsbygg og Hydro mye av aktivitetene ved forskningssenteret SIMLab, hvor Tore sitter i ledergruppen. I 2006 ble senteret erklært «Senter for forskningsdrevet innovasjon» (SFI). Med et budsjett på over 230 millioner over en åtteårsperiode, er SIMLab en tungvekter inn norsk forskning. Børvik understreker at arbeidet er sivilt.

– Vi arbeider kun med beskyttelse, aldri angrep. Når nå et senter som er blitt utnevnt SIF av Forskningsrådet der Forsvarsbygg er en sentral partner, viser det at denne typen forskning er blitt stuerent.

– Internasjonalt miljø

Gjennom årenes løp har Tore fått muligheten til å delta i internasjonalt arbeid. Gjennom samarbeid med flere europeiske land, har han hatt opphold i både Tyskland, Italia og Frankrike.

– Det er et veldig internasjonalt miljø med store muligheter utenlands. Nå i mars skal jeg til USA. Likevel rynker Tore litt på nesa.

– Nå som jeg er blitt trebarnsfar blir det nesten for mye reising. Nå vil jeg helst bli hjemme, smiler han.

– litt Mythbusters over dette

I kjelleren på institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU ligger selve laboratoriet til SIMLab. Tore viser vei og forklarer forskjellige maskiner. Blant annet er det bilkrasj-simulatorer og mange slags kanoner. I et hjørne ligger restene av eksploderte oljerør.

– Selv om mye gjøres teoretisk, må vi også sjekke resultatene med virkeligheten, forteller Tore, og legger smilende til:

– Det er litt Mythbusters over dette.

Han understreker at arbeidet innenfor Forsvarsbygg er lærerikt.

– Vi jobber mye med såkalt ikke-lineær elementmetode. Det er høyt etterspurt på arbeidsmarkedet. Her på SIMLab blir studentene veldig gode, slår han fast.


Tekst/foto: Sindre Leganger

Fant du det du lette etter?