Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Cold Response- Bli med til Camp Rødsmoen

En god soldat må ha et sted å spise, hvile og øve.

–Vi er fornøyd, dette er bra, uttaler kaptein Aud Martinez fra Frankrike. Hun er en av de soldatene som under øvelsen skal øve på å forsvare Norge, og samarbeider tett med både Forsvarsbygg, Wilnor Governmental Services og Forsvaret for å forberede innrykket til over 2000 av sine landsmenn.

Beredskap og øvelse
–Som beredskapsorganisasjon er vår evne til å ta imot alliert forsterkning viktig.  På Rødsmoen øvingsområde, hvor den midlertidige campen ligger, har det vært enorm aktivitet i lengre tid, uttaler arenaleder Rune Ottem i Forsvarsbygg.

Sammen med driftstekniker og Forsvarsbygg-kollega Per Anders "Peppis" Engerbakk, Gunnar Inntveit og Bent Gimnes fra Wilnor viser han rundt i det som i praksis er et helt samfunn:

Her skal soldatene sove, hvile, spise og bo. Alt av vann, strøm og infrastruktur, helt frem til teltveggen er Forsvarsbyggs ansvar. Wilnor har ansvar for selve teltene.

Innsats til felles beste for Forsvaret
-Vi har et sømløst grensesnitt, ting gjøres smidig og funker veldig bra, uttaler Gimnes fra Wilnor fornøyd.

For det er ikke småtteri som må på plass når campen, første gang benyttet i forbindelse med øvelse Trident Juncture 18, skal gjenåpnes. I praksis er det tilrettelagt for en helt samfunn.


Et helt samfunn
Og snart kommer flere av soldatene: Campen skal huse nærmere 2000 soldater, de fleste av dem fra Frankrike. Men også spanjoler, portugisere, polakker og andre nasjoner vil ha sitt hjem i den midlertidige leiren.

Et beredskapsklart Forsvarsbygg
–Vår jobb er å bidra til at Forsvaret og våre allierte kan gjøre sin. Da må en lang rekke kapasiteter på plass, og som må driftes 24/7, forklarer de videre.  

–Dette er å bygge forsvarsevne i praksis, og våre folk står på og er motiverte i det som er en krevende og hektisk periode, utdyper arenaleder Rune Ottem.

–Vi har tilrettelagt for forlegningstelt, spisesal, kjøkken, sanitærtelt og parkeringsmuligheter for avdelingenes militære kjøretøy. Dette er i praksis forberedelser til hva som vil treffe Forsvarsbygg ved en reel alliert forsterkning. Og snart ruller resten av soldatene inn, avslutter han.

 

Dronebilder er tatt av Forsvarsbyggs droneprosjekt, ved Jan Rune Samuelsen og Kjetil Johansen

  Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.