Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Gyrihaugen: Slik blir det nye radaranlegget

Forsvarsbygg starter å bygge det nye radaranlegget på Gyrihaugen i midten av juni. Det vil være mulig å gå tur til toppen under hele byggeperioden.   

–Radaranlegget på Gyrihaugen blir det første anlegget i Norges nye radarkjede. Forsvarsbygg skal bygge totalt åtte nye radaranlegg over hele landet. De nye radaranleggene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne, og være NATOs øyne i nord, sier Ylva Sneve, prosjektleder i Forsvarsbygg.

Det nye radaranlegget er planlagt ferdigstilt høsten 2025. Fram til nå har Forsvarsbygg bygget vei og gjort klart tomten på toppen. Byggene som tidligere sto på toppen er revet.

Lokal entreprenør vant byggekontrakt

Det er den Hønefoss-baserte ØMF Asker Ringerike AS som er hovedentreprenør for byggearbeidet. Kontrakten med Forsvarsbygg har en verdi på 42,6 millioner kroner.

-Forsvarsbygg er opptatt av å bidra til lokalt næringsliv og er glade for å få ØMF Asker Ringerike AS med på laget for å bygge enda mer forsvarsevne, sier Sneve.

Kontrakten omfatter oppføring av bygningsmessige arbeider til radaranlegget, inkludert rigg.

Topptur er fortsatt mulig

Det vil være mulig å gå tur til Gyrihaugen under hele anleggsperioden, men det vil ikke være mulig å bruke den nye veien for å komme seg til toppen. Anleggsområdet på toppen vil bli gjerdet inn.

– Det vil av sikkerhetsmessige årsaker være noen restriksjoner for ferdsel i byggeperioden, som på alle byggeplasser.  Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte føre til, men det vil fortsatt være mulig å gå opp til toppen via alternative ruter. Vi vil sette opp skilt om dette i området, sier Sneve.

Slik kommer du deg til toppen i byggeperioden

–Kommer man nordfra anbefaler vi å bruke stien forbi Gyrihaugsetra. Dersom du kommer fra Lommegård har vi satt opp et krysningspunkt ved den nye veien, og man kan bruke en sti som går parallelt med veien et stykke før man kommer ut på stien opp til toppen. Veien via Mørkgonga er uberørt av byggearbeidene og kan brukes som vanlig, forklarer Sneve.

Forsvarsbygg er i dialog med ulike interesseorganisasjoner og kommer tilbake med informasjon om hvordan det blir med skiløyper når det nærmer seg vintersesongen.

Militære skilt vil bli satt opp

I tillegg til skilt om alternative ruter vil det bli satt opp skilt merket «Militært område». Det kommer også skilt som informerer om droneforbud i området og fotoforbud mot radaranlegget på toppen.

–Det er viktig for oss å få fram at folk fortsatt kan gå tur i området og bruke skogen som vanlig. Det er derimot ikke tillatt å bruke droner. På toppen vil det være fotoforbud mot byggeplassen – og etter hvert radaranlegget, sier Sneve.

Nye radaranlegg styrker Norges forsvarsevne

Forsvarsbygg har fått i oppdrag å bygge nye og oppgradere eksisterende radaranlegg over hele landet, etter at Stortinget vedtok at dagens radaranlegg skal erstattes av ny teknologi for å møte fremtidens utfordringer. Forsvarsmateriell er ansvarlig for teknologianskaffelsen, og Luftforsvaret er bruker av radaranleggene.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.