Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Norgeshistoriens største naturrestaurering på oppløpssiden

—Vi er svært fornøyd med fjorårets ryddesesong. Nå er vi i full gang med å forberede den siste sesongen, uttaler totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen i Forsvarsbygg.

 -Norgeshistoriens største naturrestaurering har pågått siden 2006, nå går vi inn i siste svingen og ut på oppløpssiden, sier han.

 Praktisk miljøpolitikk som utgjør en forskjell
—Skytefeltet bringes tilbake til naturen, området er allerede innlemmet i nasjonalparken og vi ser med det blotte øye at vi sikrer unike naturverdier i indrefileten av norsk fjellnatur. At våtmark og vannveger restaureres og vernes vil også binde store mengder CO2.

—Arbeidet på Hjerkinn er et derfor et godt eksempel på praktisk miljøarbeid som faktisk utgjør en forskjell, forteller han.

 Resultater fra fjorårets arbeid
-I fjor ryddet vi 43,4 kvadratkilometer. Det var et meget godt ryddeår, der vi fant og destruerte 161 store blindgjengere. Kun 111 av disse ble funnet i forbindelse med ordinær manngard, og det gleder oss veldig at antallet stemmer meget godt overens med våre analyser og prediksjoner. Dette bekrefter at metoden vi arbeider etter sikrer det resultatet vi alle ønsker, forklarer Henriksen.

 Hele feltet er nå ryddet minst to ganger, mange steder er det ryddet både tre og fire ganger, forklarer han videre og understreker:

—Ferdsel på Hjerkinn blir trygt, selv om du alltid må ta visse forhåndsregler når du beveger deg i et område som var skytefelt i over åtti år, understreker han.

 Totalt siden 2006, og inkludert 2019, er det totalt fjernet eller håndtert

•             540,5 tonn metall

•             Blindgjengere større enn 20mm: 4 653

•             Blindgjengere mindre eller lik 20mm: 14 321.

 —Vi tilbakeførte også 10 km veg i fjor, og er nå ferdig med det som skal utføres på Store Ringveg. Flere av de gamle massetakene på Storranden er ferdig tilbakefylt og arrondert, og nye studier av gjenvekst bekrefter at naturen er godt på veg til å ta seg tilbake i det tidligere skytefeltet.

 —Fremdriften er svært god, og vi er svært fornøyd med samarbeidet vi har med våre entreprenører, rådgivere, Forsvaret og øvrige i forsvarssektoren,  og alle andre som bidrar, avslutter Henriksen.

Les mere om Hjerkinn her

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.