Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fyrkjelen på plass på Sessvollmoen

Tirsdag 27. mai var en viktig milepæl i byggingen av ny miljøvennlig bioenergisentral på Sessvollmoen ved Romerike. -Fyrkjelen som skal produsere grønn varme til leiren er nå på plass, uttaler prosjektleder Roar Fjellet i Forsvarsbygg Utvikling.

–Ferdig utbygd blir dette et moderne og fremtidsrette anlegg som vi i Forsvarsbygg kan være stolte av, forteller Fjellet videre. Anlegget skal bestå av til sammen fire fyrkjeler hvor biokjelen med rå skogsflis skal være hovedenergikjele. Dette vil gi grønn, miljøvennlig vannbåren varme og vil erstatte dagens utdaterte energisentral som fyrer med olje og elektrisitet.

Image "11392_1.jpg" without description

Full aktivitet på byggeplassen, den ene delen av anlegget, selve ovnen, er her heist på plass på betongfundamentet

Nøyaktig arbeid
Fyrkjelen produseres av det svenske firmaet Järnforsen og heisingen av de ulike elementene krevde tålmodig nøyaktighet på byggeplassen. –Dette ser veldig bra ut, vi er i rute, understreker Fjellet etter å ha inspisert monteringen.

To kjeler for gass og en for elektrisitet skal supplere hovedkjelen ved spesielle ”topper” i strømbehovet. En egen silo tilknyttet anlegget vil fungere som lager for skogsflisen, og grovt anslått vil anlegget bruke ett trailerlass om dagen med flis under full drift.

Image "11392_2.jpg" without description

Heisingen krevde tålmodighet og nøyaktighet

Betong og glass
Anlegget bygges rett ved det nyoppførte anlegget for rensing av prosessvann i leiren, og utformingen av de to anleggene er derfor lik med bruk av betong og glass. Anleggsarbeidet med den nye energisentralen startet i november 2007 og skal etter planen stå ferdig i desember i år.

Image "11392_3.jpg" without description

"Varmtvannsbereder" i meget stor skala heises på plassTekst og foto: Trond Enemo

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.