Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Nå starter arbeidet med å gjøre ærverdige Akershus slott tilgjengelig for alle

Denne uka signerte Forsvarsbygg kontrakt med Oslo Byggentreprenør AS, og arbeidet starter rett over nyttår. Men hvordan gjøre et middelalderslott tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne.

Akershus slott inne på Akershus festning er ett av Norges fremste nasjonalmonumenter, og besøkes hvert år av tusenvis av turister. Slottet brukes også til regjeringsmiddager og mottakelser.

—Nå skal det ærverdige slottet gjøres mer tilgjengelig også for mennesker med nedsatt bevegelighet, og de som sitter i rullestol. Vi gleder oss til å sette i gang, og er glade for at vi nå har inngått kontrakt med Oslo Byggentreprenør AS, uttaler prosjektsjef Jens Hugo Leiknes i Forsvarsbygg.

 Slottssaler gjøres tilgjengelige for alle
Helt konkret skal det blant annet etableres en heis i tilknytning til hovedinngangen, slik at alle gjester kan benytte samme inngang. Et nytt heishus skal oppføres i borggården.

Han fortsetter:

—For å oppnå trinnfri adkomst til salene som brukes under regjeringsmiddager, og som kan besøkes av turister, skal det også etableres en innvendig heis. 

Trinnfri inngang også til slottskirken
Hovedinngangen til slottskirken fra borggården vil også få en trinnfri løsning, og til butikk og billettutsalg skal det etableres en løs rampe. Brosteinen i borggården skal legges om, slik at det blir gangbaner med jevnere dekke frem til alle inngangspartier.  

Løsninger som sikrer likeverd og funksjonalitet
—At tilgangen til Akershus slott og løsningene som er valgt oppleves som likeverdige og funksjonelle for alle, har vært viktig for oss i planleggingen. Vi har derfor hatt mange møter og tett dialog med handikaporganisasjonene, forteller han videre og forklarer:

—Både handikaporganisasjonene og interessegrupper innenfor kulturminnevernet har, med sin kunnskap og erfaring, bidratt til å gjøre løsningene bedre. Vår samarbeidspartner, Arkitektskap AS, med arkitekt Christian Ebbesen i spissen, har også gjort en meget god jobb.

Av hensyn til den øvrige virksomheten inne på festningen og turismen, vil bygge- og anleggsarbeidet foregå i to perioder a fire måneder i både 2020 og 2021.  

Løsninger godkjent av Riksantikvaren
—Vi skal bedre tilgjengeligheten, samtidig som det er viktig at vi gjør minst mulig inngrep i et så viktig kulturminne. Forsvarsbyggs egne kulturminneeksperter har derfor spilt en viktig rolle, og løsningen er godkjent av Riksantikvaren.

—Dette er ikke et A4 prosjekt. Det gjør prosjektet ekstra givende. Veldig mange i Norge har et forhold til og er glad i både festningen og ikke minst Akershus slott. Nå skal flere kunne få oppleve det. Det er et viktig oppdrag som vi tar med stort alvor, avslutter han.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.