Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Lystårn tent på Karljohansvern

Det 16 meter høye tårnet lyser opp Kulturverftet i alle regnbuens farger.

 

Det er den gamle industripipen ved Artilleriverkstedet som er lyssatt, og skal tennes hver kveld. Det skal lyse fra solnedgang og til solen står opp igjen, hver dag, og justerer seg etter årstiden. Lystårnet ble tent torsdag 4. juni med samarbeidspartnere og lokalpresse til stede.

-Lyset kan legges i all verdens farger, men nå i starten er det farger som i en regnbue som sirkulerer sakte rundt industripipen. Regnbuen symboliserer håp, og barn over hele verden tegner i disse tider regnbuen som håp om at alt skal bli bra når koronaen er forbi. Vi tenner den for Karljohansvern, for stedets historie, for kulturlivet som sliter og for nytt liv på historisk grunn, sier festningsforvalter Therese Svartsund

Fredet pipe fikk ny bruk

Industripipen står ved det gamle Artilleriverkstedet, i nærheten av Marinemuseet. Pipen ble oppført i 1917, men har vært ute av drift i mange år, og inngår i det fredete området. I 2019 ble pipen restaurert som del av et vedlikeholdsprosjekt på byggets fasade. Vedlikeholdsprosjektet pågår fremdeles, og utføres etter antikvariske prinsipper.

-De gode løsningene finner vi i skjæringsfeltet mellom vernehensyn, estetikk og det som er teknisk bra, sier Svartsund.

Lysteknikken er det firmaet Atendi i Drammen som har stått for. Forsvarsbyggs kulturminnerådgivere har fulgt prosjektet.

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.