Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Salutt fra norske festninger

På nasjonaldagen, 17. mai, salutteres det fra flere av landets festninger. Se program for dagen på hver festning eller kommunenes hjemmesider. Gratulerer med dagen!

Festninger med saluttplikt

Datoer for ordinær saluttering

Det salutteres for kongeparets og kronprinsparets fødselsdager, samt frigjøringsdagen, nasjonaldagen og unionsdagen.

21. februar - Kongens fødselsdag
8. mai - Frigjøringsdagen
17. mai - Grunnslovsdagen
7. juni - Unionsoppløsningen
4. juli - Dronningens fødselsdag
20. juli - Kronprinsens fødselsdag
19. august - Kronprinsessens fødselsdag

Dersom salutteringsdagen er en hverdag, salutteres det kl. 12.
Det salutteres kl. 13 dersom salutteringsdagen er en søndag.

Salutten er en æresbevisning som består av avfyring av et bestemt antall skudd med løskrutt fra kanoner fra orlogsskip eller festning.

Ordet salutt kommer fra latin og betyr hilsen eller æresbevisning, og tradisjonen har røtter tilbake til senmiddelalderen da skip skjøt med løskrutt når de nærmet seg havn eller passerte fremmede skip. Slik fortalte man at skipet hadde fredelige hensikter. Salutten ble besvart fra den eller de festningene som forsvarte de aktuelle havnene.

Ikke tilfeldig
Mange av saluttbestemmelsene har utspring i svært gammel praksis. For eksempel er det ikke tilfeldig at det som regel skytes 21 skudd. Det var vanlig at datidens linjeskip hadde 3 rader med 7 kanoner på hver side. Antallet skudd skriver seg fra dette.

Fem sekunder
Det skytes normalt 21 skudd. For viktige begivenheter i det kongelige hus gis dobbel kongesalutt, som er to ganger 21 skudd. Ved dødsfall i det kongelige hus gis sørgesalutt med 21 skudd. Det er 5 sekunder mellom skuddene i vanlig salutt, 30 sekunder i sørgesalutt og 1 minutts opphold mellom skuddene i dobbel salutt.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.