Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Vardøhus festning: Tilbakeføring av originalt interiør

Inngangspartiet i Kommandantboligen på Vardøhus festning ble tilbakeført til sen-empire stil.

Bakgrunn
Formålet med prosjektet har vært å gi entreen i kommandantbolig et helhetlig og historisk korrekt preg som samstemmer med bygningens alder og verdi. Dette rommet var preget av etterkrigs- modernisering både når det gjaldt overflater, detaljer og farger. Det generelle inntrykket var at rommet ikke hang sammen med resten av interiøret, også pga. enkle detaljer og billige materialer. Det ble foretatt en generell istandsetting og en tilbakeføring av rommet til sen-empire i stil med øvrige rom i den representative delen av kommandantboligen.

 

Kort beskrivelse
Rommets vegger var kledd med huntonittplater fra 1960-70 årene i lysblå farge, taklisten hadde en enkel utforming og var malt hvit, gull og sort, også fotlisten var enkel. Radiatoren var blitt kasset inn på 1970-tallet. Rommets tre dører hadde enkle dørgerikter som også var fra 1970 årene. Disse sto i kontrast med selve dørene fra slutten av 1800-tallet. Også vindusgeriktene var enkle. Trappen og himlingen var fra en ombygging i 1895, oppmalt i senere tid. Flere elementer i rommet hadde skjemmende detaljer (f.eks. luken til kjelleren).

Fargeundersøkelsen, utført av NIKU i 1992, viste at interiørene hadde hatt sen-empire-farger (benhvit, lys blå, sandstein, lys beige) frem til 1880 årene, deretter farger som oker, gul hvit, rødlig sandstein inntil endringene i etterkrigstiden.

Gjennomførte tiltak Etterkrigstidens tilføyelser (huntonittplater, radiatorkasser, listverk, linoleum og teppe m.m.) ble fjernet. Nye dør- og vindusgerikter samt gulv og taklist ble laget som kopi av originalen eller profilene i øvrige rom. Et nytt plankegulv (med bord i samme retning som himlingen) ble lagt på eksisterende gulv som delvis var ødelagt. Nytt åpent elektrisk anlegg ble installert.

Tilstanden til panelet ble vurdert og dokumentert etter avdekningen. Riksantikvaren var med på å bestemme om eksisterende perlestaffpanel skulle males eller om et nytt panel skulle legges oppå.  Overflatene ble malt med en sen-empire fargepalett etter NIKUs fargeundersøkelsen. Ved et senere prosjekt ble det anskaffet nye trådgardiner.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.