Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kruthuset i Maridalen

Frå krutproduksjon til kunstatelier

Før

Brukt som:
Kruthus
Beregnet for:
Produksjon av krut

Etter

Brukt som:
Kunstatelier
Beregnet for:
Kunstatelier
Bakgrunnen for kjøpet var at Forsvaret sjølv ynskte å sikre både kvaliteten på og forsyningane av krut. Den første krutleveransen fant sted i mai 1863. Det nye kruthuset, oppført i 1876, utelukka andre bygningar i ein radius på 567 meter.

 

Underlagt Akershus kommandantskap

Krutproduksjonen vart overteken av Raufoss i 1894, og bygningane på Skar vart laga under Akershus kommandantskap. Kruthuset, som ligg langt inne i skogen, blei i 2002 selt til samtidskunstnaren Sverre Wyller.

Smell i skogen

Langt inne i skogen kunne ein høyre kraftige smell frå det gamle kruthuset. Her bretta kunstnaren Sverre Wyller ut postkasser som han banka flate med ein gummihammar i samband med opninga av utstillinga «Posten». Utstillinga med postmateriell vart opna i Galleri Gann i Sandnes 21. oktober 2007.

Berlin, New York og Maridalen

Wyller er utdanna i Berlin og budde åtte år i New York før han kom heim til Noreg. Etter eit sjuårig professorat ved Statens Kunstakademi kjøpte han kruthuset av oss for å bruke det som kunstatelier. Uteområdet blir nytta som utstillingsområde for skulpturar. Kruthuset blir for tida restaurert.

 

Foto: Birger Morken Posten og Roy Urvik

Beliggenhet

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.