Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

0009 Kommandanthagens paviljong

Inventaropplysninger
Inventarnavn Kommandanthagens paviljong
Inventarnummer 0009
Byggeår 1725
Opprinnelig bruk Lysthus
Nåværende bruk Lysthus
Ant. etg. 1
Vernestatus 1
Verneomfang Eksteriør og interiør
Vernebegrunnelse Liten, flnt proporsjonert paviljong, oppført over en kvadratisk grunnplan og smykket med kvadrer i hjørnene utvendig. Inne i lysthuset er plafonden formet som en regulær åttekant, der ovnen og et skap fyller ut to av hjørnene. (Hals 1934: 248)
Eksteriør
Bygningsdel Beskrivelse
Grunn/fundament Gråstein
Bæresystem Bærende yttervegger av tegl. Trebjelkelag med bordgulv
Vegger Spekkede 1½-steins teglvegger med gul/rødbrun tegl
Vinduer Gamle enramsvinduer med 3×5 ruter og barokke beslag
Dører Tofløyet dør med sprossedelt glassfelt i dørrammer
Tak Pyramidetak med 45° helning, tekket med enkeltkrum tegl
Piper Murt teglpipe

1725
Oppført (Øgar Svendsen 1988: 70)
1764
Den store bybrannen ødela kommandantboligen fullstendig. Denne ble aldri bygget opp igjen, og det eneste minne om den er hagen og det gamle lysthuset, som er blitt stående på sin opprinnelige plass. (Hals 1934: 248)
1933
Gjerde i mur, påbegynt året før, ble nå videreført fra Münsterhuset sydover til hjørnet av laboratoriegaten. (Arbeider 1931+)
2001 - 2002
Muren pusset innvendig. Taket reparert/lagt om.
2003
Drenert rundt bygningen.

Ingen treff

Fant du det du lette etter?