Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80478_258_03_a.jpg" without description

«Blåfjellstua»/«Gammelstua», inv. nr. 0011

Drevja ligger i et område med skog og jordbruk ca. 2 mil nord for Mosjøen. Selve leiren ligger i skrått terreng opp mot Blåfjellet. I tillegg til leirområdet omfatter etablissementet skytefelt og øvingsområder.

Leiren er sammensatt av ialt 55 bygninger fra flere perioder. Én av dem tilhørte gården Blåfjell som ble innkjøpt av Forsvaret i 1911, mens seks er oppført i forbindelse med etablering av etablissementet i perioden 1915–20. De øvrige er oppført på 1960- og 70-tallet i forbindelse med utbygging til repetisjonsøvingsenter.

De fleste av de eldre bevarte bygningene ligger i det øverste området av leiren. Dette er «Blåfjellstua», stabsbrakke, befalsmesse og underoffisersmesse. I dette området lå også opprinnelig en sykestue, som brant i 1942. Nedenfor lå opprinnelig tre to-etasjes soldatbrakker (Salten, Ranen, Vefsn) med tilhørende kjøkken- og spisesalsbrakke. Av disse bygningene er bare en av spisesalsbrakkene (Vefsn) bevart. I perioden 1920–40 var det også en rekke andre bygninger i etablissementet – soldathjem, bakeri, forskjellige depotbygninger m. m. Av de eldste bygningene finnes oppsynsmannsboligen og vaktbygningen ved innkjøringen til leiren bevart.

Fant du det du lette etter?