Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Historikk

Image "80477_255_01_a.jpg" without description

Mannskapsmesse og velferdbygg, inv.nr. 0022, karakteriseres av et høyt pyramidetak over spisesalen. Bygningen ble desverre totalskadet ved brann i 2006

1940–45: Eggemoen leir/flyplass bygget ut i samme distrikt som Hvalsmoen. Okkupasjonsmakten etablerte Eggemoen som flyplass for tyske småfly, sent under annen verdenskrig. I nærheten (på Vaagård) lå for øvrig en russisk fangeleir som bidro med arbeidsstyrke til utbyggingen.

1946–52: Eggemoens flyplass ble tatt i bruk av Østlandske flyselskap A/S (ØF) som drev flyskole og taxiflyvning i første periode etter krigen, før flytting til Fornebu. Leiren omfattet bygninger fra annen verdenskrig og nyere etterkrigsbygninger. En del tyske brakker ble etterhvert solgt til boligformål.

1952–90: Forsvarets flyskole satt bort på kontrakt til Widerøes Flyveselskap A/S på Eggemoen og med flymateriell stilt til disposisjon fra Luftforsvaret.

I perioden 1952–54 ble det bygget et nytt leirmiljø på Eggemoen, dels etter tilsvarende modell som Storholmen leir i Skjold garnison. Eggemoen var standplass for Ingeniørkompaniet/Brigaden i Sør-Norge fra 1954 til nedleggelsen i 1963. Deretter overtok Ingeniørvåpenets skole- og øvingsavdeling (IVSØ) leiren som øvingsplass for ett ingeniørkompani og maskinførerskolen.

1990-tallet: Ingeniørregimentet brukere av Eggemoen. En del av det nordre flyplassområdet (inkl. den nordre del av flystripen) eiet av Ringerike kommune og ble brukt blant annet av Ringerike flyklubb. I 1998 ble det gjort arkeologiske funn i søndre del av området under en omlegging av hovedveien syd for Eggemoen.

1999–2004: Ingeniørregimentet flyttet til Hvalsmoen. Flysyripa solgt til Tronrud Engineering AS

2005: Ringerike komune kjøpte eiendommen, men solgte den tilbake til Skifte eiendom i 2006

2006: Mannskapsmessen totalskadet i brann natt til 1. juledag.

Fant du det du lette etter?