Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Radiostasjonen ligger på Kløfta i Ullensaker kommune, ca. én mil sør for Jessheim. Landskapet er lett kupert med store åpne områder avbrutt av tette furulunder.

Radiostasjonen var i utgangspunktet forsøkt kamuflert som et gårdstun, der den opprinnelige radiosenderen skulle minne om en låve. I tillegg var det to brakker med arker hvorav kun den ene står i dag (inv.nr. 0003). Rødbrakka har, bortsett fra nytt tak, høy opprinnelighet.

I etterkrigstida er det kommet til en ny kombinert administrasjonsbygning og radiosender (inv.nr. 0004) som bryter anleggets tunform. Anlegget var omgitt av nærforsvarsstillinger, men disse er i dag borte.

Den opprinnelige radiostasjonen (inv.nr. 0005) har gjennomgått en del endringer i eksteriør og interiøret i endeseksjonene. Bygningen har fått nye vinduer, på østsiden er det satt inn ny port og det er lagt nytt gulv i endeseksjonene. Midtseksjonen har imidlertid bevart den opprinnelige kledningen, kabelinngangene i veggen, kabelgraver i gulv og forsterkede partier i gulvet der radiosenderne sto.

Tyskerne anla et vannbasseng i bunker (inv.nr. 0631) som ble brukt til kjøling av rørene i kortbølgesenderen og som ferskvannsbasseng. Bunkeren er fremdeles i bruk som vannreservoar i tilfelle brann.

Fant du det du lette etter?