Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Gaustatoppen ligger ved Rjukan i Telemark og er med sine 1883 meter et av Sør-Norges høyeste fjell. Nær toppen av fjellet startet Forsvaret i 1954 utbyggingen av en radiolinjestasjon med atkomst via en tunnel i fjellet. Atkomsten foregår dels via en kombinert elektrisk jernbane, dels via to ulike kabelvognsystemer.

Innslaget er på ca. 1200 meters høyde ved en fjellhylle. Her ble det under anleggsarbeidet reist en brakke for opphold og losjering av arbeiderne. Inne i fjellet fraktes man av et elektrisk togsett 855 m inn i fjellet. Deretter går ferden med en mindre utgave av vogntypen som brukes på Fløybanen i Bergen. Distansen er 1030 m med en helning på 39º. Ved denne banens stopp er det bygget maskinrom og en tunnel som fører ut i dagen. Videre transport til radiostasjonen foregår med en kabelvogn som først beveger seg skrått, før den hektes fast i en krok og heises rett opp i anlegget på toppen. På toppen er antennene plassert innvendig i et 60 meter høyt tårn. Anlegget på toppen inneholder også kontorer og ulike lagre i fjell.

Radioteknisk utstyr er byttet ut med jevne mellomrom. Bortsett fra små endringer i interiøret på kontorene på toppen er anlegget for øvrig som opprinnelig. Dette gjelder også det tekniske utstyret for transport inne i fjellanlegget.

Fant du det du lette etter?