Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80477_158_03_c.jpg" without description

Batteriveien

Høgåsbatteriet ligger øst for Øyeren og er et av de mer solide befestningsanleggene i sin gruppe. Batteriet har en flott beliggenhet i landskapet med en bratt åsside med åpen barskog, høyt over Øyeren.

Anleggets hovedelement er kraftig oppbygget, med dekorativt kvaderstenmurverk og jordvoller, anlagt langs en naturlig åskant. Fortifikasjonen har i hovedtrekk en rettlinjet form, med tre avsatser, høy vertikal murvegg, store nivåforskjeller og brede åpne batteriplasser bak brystvernet. Brystvernet er langt og strekker seg med åskanten ut til sideflankene, til venstre kantet med jordvoll og på høyre side med brystvern ut mot en bratt skrent.

Befestningen har i alt 12 kanonstandplasser; 3 på vestre linje, 5 på midtre og 4 på østre avsats, og var planlagt for 6 stk 8,4 cm feltkanoner. Bak brystvernet finnes det forsenkede dekningsnisjer mellom kanonstandplassene. Anlegget er forbundet av murte terrengtrapper i kvadersten. Murene mellom avsatsene er utstyrt med rekkverk av rundjern.

Bak venstre batterifløy står anleggets siktebord, høyere enn batteriets øvrige konstruksjoner. Anlegget har i nyere tid fått to markerte sikringsmurer i betong. Til batteriet hører også en lang stenoppbygget batterivei i åssiden.

Image "80477_159_01_a.jpg" without description

Siktebordet bak venstre fløy.

Image "80477_159_02_a.jpg" without description

Øvre batteriplatå.

Fant du det du lette etter?