Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80477_200_03_c.jpg" without description

Teglmurte ganger med tønnehvelv fra den tyske delen av anlegget.

Holmenkollen leir og Holmenkollen fjellanlegg ligger like ovenfor Holmenkollen turisthotell. Ute ses kraftige, høye murer av natursten som omgir hovedfasade og gavlender på Holmenkollen leirs tyskbyggede brakker. Murene ble trolig oppført som beskyttelse og «sluser» for passasje ut til nærforsvarstillinger. Bygningsmassen er endret.

Like i nærheten ligger fjellanlegget som er i god stand med flere etasjer, bygget over to perioder. Den tysketablerte delen er en stor underjordisk bunker i fire etasjer, med blant annet sambandsrom, kartrom samt forlegningsrom for offiserer og soldater. Her finnes i tillegg et stort vannreservoar. Fjellanleggets hovedinngang lå øverst, dertil var det bygget tre tunneler for inn- og utgang – blant annet som teglmurte tunneler med tønnehvelv. Anlegget har gjennomgått en del endringer slik at den tyske sammenhengen ikke lenger er lesbar.

Etterkrigsdelen av fjellanlegget har bevart en del av det opprinnelige interiøret. Blant annet et operasjonsrom som er i god stand og har høy grad av opprinnelighet.

Fant du det du lette etter?