Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Historikk

Image "80477_201_01_a.jpg" without description

Murverk ved inngangspartiet.

1940–45: Under okkupasjonen rekvirerte den tyske okkupasjonsmakten store deler av Holmenkollområdet. Voksenkollen hospits ble tatt i bruk til forlegning og kontorer. Ved Holmenkollen turisthotell ble det oppført brakker og flere bunkere, samtidig som deler av området ble avsperret.

1945: De allierte overtok anlegget etter frigjøringen i mai 1945 og etablerte sitt hovedkvarter på Voksenkollen hospits. Forsvaret, ved Flyvåpenet, tok i bruk det militære fjellanlegget.

1951: Første NATO-hovedkvarter i Norge etablert i Voksenkollen hospits. Etterhvert ble et permanent etablissement for NATO-hovedkvarteret bygget ut på Kolsås. Fjellanlegget ble videreutviklet som et luftoperasjonsrom for sjefen for de allierte flystridskrefter i Sør-Norge.

1970-tallet: Forsvarets organisasjon endret med felles ledelse samlet på Huseby og en øverstkommanderende i hver landsdel. Øverstkommanderende for Sør-Norge fikk hovedkvarter på Holmenkollen og Voksenlia. Anlegget ble i denne sammenhengen utvidet og modernisert.

1980-tallet: Alle ledd i Forsvarskommando Sør-Norge ble flyttet til Jåttånuten utenfor Stavanger.

1987–1998: Forsvarets overkommando administrerte anlegget i en overgangsperiode

2005: Anlegget overført til Skifte eiendom for avhending.

2007: Solgt til Oslo kommune

Fant du det du lette etter?