Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Vern

Verneklasse:

2

Totalt ant. inv.:

144

Ant. inv. m/vern:

2

Moniermagasiner og militærhistorisk landskap

 

Rauøy fort har utgjort og utgjør fremdeles en sentral del i forsvaret av Oslofjorden. Fortet er et komplekst anlegg med bygningsrester og spor etter fortifikatoriske anlegg fra flere perioder.

Fortifikasjonene på Rauøy er spesielt godt tilpasset terrenget og ligger spredt over store deler av øya. De opprinnelige norske anleggene, tyskernes utbygging og anlegg oppført i etterkrigstiden gir et sammensatt og instruktivt bilde av utviklingen innen fortifikasjon. Anlegget utgjør derfor et interessant kulturlandskap med stor militærhistorisk og antikvarisk interesse. Til dette kommer betydelige naturvernkvaliteter.

Bygningsmassen på Rauøy har gjennomgått store moderniseringer og er av mindre interesse. Unntaket er de to moniermagasinene som er sene eksempler på denne bygningstypen.

Rauøy fort omfatter rester etter flere generasjoner av norske anlegg og tyske fortifikasjoner. Denne dimensjonen er det viktig å ta vare på. Verneområdet omfatter derfor alle spor etter militær virksomhet i landskapet innenfor Forsvarets eiendom.

Moniermagasinene ble fredet ved forskrift 06. 05. 2004

Image "80477_58_01_c.jpg" without description

Observasjonstårn.

Image "80477_58_02_c.jpg" without description

Ammunisjonslager i fjell.

Image "80477_58_03_a.jpg" without description

Piggtrådsperring.

010610 Rauøy

Image "80477_59_01_a.jpg" without description

Fant du det du lette etter?