Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80477_218_03_a.jpg" without description

Ridehuset inv.nr. 0005.

Hamar ridehus består av syv bygninger og ligger ved strandsonen til Mjøsa mellom Domkirkeodden og Hamar sentrum. Terrenget skråner svakt ned mot vannet i vest. På østsiden av Ridehuset leder jernbanelinjen nordover mot Lillehammer. Etablisseementet omgis ellers av villabebyggelse og flere museer. Utvandrermuseet er etablert like syd. Nord for Ridehuset ligger Hedmarksmuseet med Storhamarlåven og den fredede funkisbygningen Villa Riise. Domkirkeodden i Hamar er historisk grunn hvor middelalderruiner og omfattende arkeologiske spor ligger bevart etter kaupangen på Hamar.

Fem bygninger danner et gårdstun rundt en rommelig plass. Fire av disse er oppført i tegl: Ridehallen, to magasiner og en stall. Teglbygningene utgjør karakteristiske eksempler på industri- og verkstedbebyggelse fra samme tidsrom, med upussede fasader i et lett middelaldersk formspråk. Ridehallen, som skal ha vært landets største, står fortsatt med plass for to ridebaner og galleri. Det siste bygget ved gårdsplassen er et administrasjonsbygg i tre som eksteriørmessig er en del endret.

Ved Storhamargaten står etablissementets eldste bygning, et telthus, og en tyskerbrakke.

Bygningsmiljøet har i all hovedsak opprinnelige eksteriører, men ombygde interiører. Ridevoltene er beholdt som åpne områder slik de fremsto da remonteetablissementet var aktivt som hestedressur- og treningssenter.

Fant du det du lette etter?