Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80477_138_03_c.jpg" without description

Seierstenskansens gorgemur – murt passasje for latrinetømming.

Seiersten skanse og Veisvingbatteriet ligger høyt over fjorden nordøst for Drøbak. Skansen ligger hevet over forterrenget, med en relativt kort siktlinje sydøstover. Anlegget er omgitt av edelløvskog, med boligbebyggelse og et idrettsanlegg et stykke unna. Veisvingbatteriet ligger vestvendt med utsyn over fjorden og Oscarsborg.

Seiersten skanse er en lukket skanse med avrundede hjørner. Anlegget er konstruert med kraftig 8 m tykt brystvern av jord, indre bekledningsmur, gorge (bakvegg) og vollganger. Gjennom gorgemuren fører to innganger inn i skanseanlegget. Fronten har to lukkede traverser, med to dekkede kommunikasjonsganger som fører ut mot en oppstillingsplass ved gorgen. Inne i skansen finnes skytestandplasser og banketter for infanteri, sikrede ammunisjonsrom, samt 24 fullt dekkede oppholdsrom for soldater. I noen av disse rommene er trebenkene bevart.

Veisvingbatteriet omfatter en vestvendt og høy murplattform med fire kanonplasser, kraftige kanoner og lukkede ammunisjonsrom. Sydøstre fløy omfatter en murt bygningskonstruksjon med pipe, moniermagasin og østvendt mur med port og jernvinkler for en innvendig trebro. På motsatt side kommer batteriveien opp fra Husvik. Ved Veisvingbatteriet står to trebygninger fra etableringen som er modernisert.

Image "80477_139_01_a.jpg" without description

Veisvingbatteriet, utsikt mot fjorden og Oscarsborg.

Nordre og Søndre tilslutningslinje består av murer som strekker seg langt ut på hver side av Seiersten skanse – den ene ned til Veisvingbatteriet og den andre mot nord. De lange – ca. 1,5 m høye og 3 m tykke – gråstensmurene har banketter (avsatser) på innsiden. Nordre linje er forsynt med en kraftig ytre jordvoll, et stort dekningsrom og et ammunisjonsrom. Rommene har endel opprinnelige detaljer som jerndører og løst inventar bevart.

Image "80477_139_02_a.jpg" without description

Veisvingbatteriet, inngangspartiet fra syd-øst.

Fant du det du lette etter?