Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Vern

Verneklasse:

1

Totalt ant. inv:

49

Ant inv. m/vern:

8

Militærhistorisk landskap og bygninger

Seiersten med Veisvingbatteriet er en integrert del av Oscarsborg festning som dokumenterer en viktig periode i norsk historie med den generelle opprustningen på slutten av 1800-tallet, og kan også sies å ha symbolverdi knyttet til unionsstriden.

Skansen og Veisvingbatteriet er viktig for forståelsen av Oscarsborg og Drøbaksundets befestninger. Seiersten er et forholdsvis stort og komplekst befestningsanlegg med interessant og sjelden utførelse. Det har også arkitektoniske kvaliteter. Anlegget er godt bevart også på interiørnivå. Det knytter seg spesiell interesse til moniermagasinet som er karakteristisk militær bygningstype fra denne perioden. Befestningsanleggene på Seiersten har god tilgjengelighet og stort pedagogisk potensiale. Det er spesielt interessant at flere typer befestningsanlegg er bevart innenfor et lite geografisk område med Oscarsborg festning , Husvik, Kopås, Seiersten, Veisving, Kringerud og Heer.

Vernet omfatter moniermagasinet på Veisvingbatteriet og alle fortifikasjoner, murkonstruksjoner og veier innenfor området. Herunder blant annet dekningsrom, tilslutningsmurer, batteriveier, terrengtrapper, kanonplasser, kanoner, jerndetaljer og øvrige spor etter militær virksomhet innenfor angitt verneområde.

Veisvingbatteriet med tilhørende moniermagasin utgjør det mest intakte stridsanlegget under Oscarsborg utenfor Kaholmene.

Image "80477_140_01_a.jpg" without description

Veisvingbatteriets moniermagasin, inv.nr. 0031.

Fant du det du lette etter?