Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Historikk

1942: 26. februar ble Gneisenau, som lå i dokk i Kiel, truffet under et engelsk flyangrep. Det ble besluttet å benytte anledningen til å ta på land trillingtårnene for isteden å montere 28 cm trippelkanoner. Tårn A ble stykket opp og satt i nye lavetter i et batteri utenfor Rotterdam, tårn C ble montert på Austrått og tårn B havnet på Fjell.

Det innebar store tekniske utfordringer å forflytte den 1000 tonn tunge kanonen fra Bergen havn til fjellplatået over Fjell gard (176 m.o.h.) og å montere den på fjellgrunn med sine fem dekk. For at bare tårnet skulle stikke over bakken, ble det nødvendig å sprenge en dyp sjakt med en diameter på 24 meter ned i fjellet.

Monteringen av kanonen startet lille julaften 1942.

1943: Arbeidet med kanonen pågikk utover vinteren og våren. Ett stort antall spesialister, et ingeniørkompani på 110 mann og et stort antall krigsfanger og tvangsutskrevet arbeidskraft muliggjorde rask fremgang, og prøveskytingen fant sted 14. juni, et halvt år etter at monteringen tok til. Etableringen fikk store følger for lokalbefolkningen. Flere bygninger ble rekvirert, sammen med produktene fra jordbruket.

1945–68: Ved kapitulasjonen ble fortet overtatt av det norske Kystartilleriet. Fra omkring 1960 skjedde det en gradvis standardisering av Kystartilleriets skyts. Batterier med skyts som var av ukurant kaliber, foreldet eller uegnet ble gitt annet skyts eller avviklet. Som et ledd i dette standardiseringsarbeidet ble trippeltårnet på Fjell demontert og hugget opp i 1968.

1968–1999: Etablissementet i bruk som kystradarstasjon. Sotra og Øygarden forsvarsforening driver begrenset museumsvirksomhet i fjellanlegget og området.

2004: Solgt til Fjell kommune.

Fant du det du lette etter?