Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø Gravdal

Kommandantboligen på Gravdal ligger et stykke opp fra sjøen, innerst i Gravdalsbukten på østsiden av Kvarven. Det tidligere herregårdsanlegget er vakkert opparbeidet og består av hovedbygning med sidebygninger/uthus som ligger på hver av sidene. Hovedhuset er i to etasjer, utformet i en enkel empirestil med glattkantet panel og stramt listverk rundt etasjeskiller og vinduer. Utvendig er det bygget opp rundt en midtakse med brede trapper ut mot hagen på begge sider, men nåværende hovedinngang er flyttet fra østre kortside. Taket er valmet i likhet med uthusene som har vanlig vestlandsk sukledning. Den parkmessige hagen grenser mot sjøen. På den andre siden har den strukket seg opp mot det oppdemmede Gravdalsvannet. Elven som utgjorde grunnlaget for den tidligere mølledriften på stedet, renner ned til sjøen på østsiden av hageanlegget. Her ligger det en gruppe med tidligere militære verksteder og magasiner, en av disse kan ha tilknytning til mølledriften. Flere av disse ute av Forsvarets eie.

Image "80478_88_02_a.jpg" without description

Kommandantboligens hovedfasade.

Image "80478_89_01_a.jpg" without description

Maleri av kommandantboligen. Datering usikker.

Foto: Riksantikvaren

Fant du det du lette etter?