Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Andel verneverdige inventar fordelt på regioner

Image "80478_10_01_a.jpg" without description

Image "80478_10_02_a.jpg" without description

Regionen har en lang militærhistorisk tradisjon fra middelalderen til i dag, med forsvaret av innseilingene til Bergen og Kristiansand som de mest sentrale områdene.

Den opprinnelige kongsgården i Bergen ble bygget på 1100-tallet, mens dagens Bergenhus ble anlagt ca. 1250. Bergenhus festning representerer som helhet et av landets mest betydningsfulle kulturmiljøer, med bygninger og anlegg som spenner over et tidsrom fra høymiddelalder og frem til 1900-tallet. Anlegget omfatter noen av landets viktigste kulturminner, med Håkonshallen, Rosenkrantztårnet og festningsverkene som de sentrale. Til anlegget hørte også batteriene på Sydnes og Nordnes på andre siden av Vågen.

Kristiansandsområdet har en rik forsvarshistorie gjennom ca. 450 år. I dag er det kun rester tilbake. Noe er i privat eller kommunal eie, en del er forsvunnet. Bygninger og anlegg som er tatt inn i Landsverneplanen utgjør viktige deler av områdets og nasjonnens militære historie.

Kristiansandsområdets første forsvarsanlegg ble bygget på Gammeløya ved Flekkerøy i 1556. Siden er det etablert en rekke befestninger. Blokkhuset på Gammeløya ble erstattet av Christiansø festning. Christiansholm fort ble bygget på holmen utenfor Østre havn i Kristiansand. Fredriksholm festning ble anlagt på en holme ved Møvik i perioden 1656–62. Alle disse anleggene er ute av Forsvarets eie. Befestningene på Odderøya er imidlertid fortsatt eid av Forsvaret. I 1667 ble det igangsatt bygging av forsvarsverk på Odderøya: Overbjerget skanse og Odderø fort. Batterier og anlegg ble forsterket under

Fant du det du lette etter?