Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80478_200_03_c.jpg" without description

Agdenes fyrstasjon er landfast og ligger ytterst på Agdeneset ved innløpet til Trondheimssfjorden. Fyrstasjon utgjør et relativt komplekst bygningsmiljø. Anlegget består av syv bygninger: Et fyrtårn/maskinhus, fyrmesterbolig, fyrbetjentbolig, tre uthus og naust. Boligbebyggelsen er samlet i et tun et stykke fra tårnet, mens naustet ligger nede ved bryggeanlegget. Bygningene ligger likevel så nær hverandre at anlegget fremstår som en lesbar helhet. Midtveis mellom boliger og fyrtårn ses fjøset/doen. Anlegget har også karakteristiske steingjerder og et veinett med rekkverk, typisk for fyrstasjoner. Veien som tidligere førte over fjellet, er i dag langs sjøen.

Nåværende fyrbygning (inv. nr. 0006) – et firkantet betongtårn med rød fyrlykt – er sammenbygd med et maskinhus. Fyrtårnet representerer tredje generasjons fyrbygning på Agdeneset. Fyrbygningen inneholder en rekke tekniske installasjoner, hvorav flere etter Kystverkets oppfatning er sjeldne. Det arbeides med en tilbakeføring/rekonstruksjon av fyrlykten slik at fyrinstallasjonene skal bli komplette. Her gjenstår bare montering av linsen. Restene etter et gammelt fyr ses ved siden av tårnbygget. Anlegget omfatter tre tufter (fyr og bolig, potetkjeller og do).

Boligdelen av anlegget er hierarkisk bygget opp med enebolig til fyrmesteren (inv. nr. 0002) og tomannsbolig til fyrbetjentene (inv. nr. 0003). Likeledes disponerte fyrmesteren et uthus (inv. nr. 0005) alene, mens det andre (inv. nr. 0004), som tilkom betjentene, var delt i to deler og i tillegg inneholdt en hybel for sommervikaren.

Med unntak av brygga er anlegget i relativt god stand. Boligbebyggelsen har eternittkledning fra etterkrigstiden, typisk for Fyrvesenets bygninger fra perioden. Samtlige bygninger har hovedstrukturen og en rekke bygningsmessige detaljer bevart slik at autentisiteten framstår som god.

Fant du det du lette etter?