Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Vern

Fredede inv.:

3

Totalt ant. inv.:

89

Ant. inv. m/vern:

3

Militærhistorisk landskap

 

Image "80478_210_01_c.jpg" without description

Kommandoplass

Fortifikasjonene med moniermagasinene, veiene rundt fortet og de øvrige sporene etter bygninger og anlegg på Brettingen fort danner sammen med terrenget en helhet som i en nasjonal militærhistorisk og antikvarisk sammenheng er meget bevaringverdig.

Fortifikasjonsanleggene, som er godt bevart, utgjør en vesentlig del av Agdenes befestninger og er som sådan av stor militærhistorisk og antikvarisk betydning. Anleggene fremstår som imponerende og tankevekkende minner over norsk krigshistorie.

Moniermagasinene utgjør gode eksempler på en typisk bygningstype fra opprustningen av Forsvaret i tiden før 1900. I dette tilfellet knytter de tre moniermagasinene an til den første byggeperioden på Brettingen, som ellers er mindre framtredende i dagens anlegg. Moniérmagasinene er også verneverdige i europeisk sammenheng ettersom de fleste tilsvarende magasin utenfor Norges grenser er borte.

Med sin høye grad av autentisitet og betydelige miljømessige kvaliteter framstår leirbebyggelsen som et klart verneverdig anlegg, men ikke enestående på landsbasis. Ettersom Forsvaret ikke lenger har bruk for bygningene og det ikke er mulig å åpne området for sivile brukere, kan ikke en bevaring av leirbebyggelsen på Brettingen forsvares. I landsverneplannsammenheng går man derfor inn for bevaring av andre bygningsmiljøer for å ivareta denne utbyggingsperioden i Forsvaret.

Vernet omfatter tre moniermagasin og alle spor etter militær virksomhet innenfor området angitt på kartet.

Fant du det du lette etter?