Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fysisk miljø

Image "80478_148_03_c.jpg" without description

Inngang til kommandoplassen.

Julneset avgrenses av Moldefjorden i sør, Julsundet i vest og Mordalsvågen i nord. Retningen på neset er omtrent øst–vest. Julneset er et relativt flatt område med tett vegetasjon som skråner bratt ned i havet. Romsdalsfjordens største dyp på 507 m, ligger rett utenfor Julneset. Fram til 1940 var området preget av jordbruksdrift som holdt vegetasjonen nede. I dag vokser løvskogen seg inn på jordene, mens furua konkurrerer med røsslyng og mose på mer grunnlendt terreng.

Julneset utgjør et større militærhistorisk landskap som foruten det ekstyske kystfortet med kanon- og mitraljøsestillinger og koplass, omfatter veinett, to krigsminnesmerker m. m. Sørøst for fortet finnes det to gravrøyser som ble ødelagt av tyskerne under annen verdenskrig. Julneset er gjort tilgjengelig og merket med skilt i regi av Molde kommune som også har utgitt et informasjonshefte.

Forsvarets eiendom innbefatter også Julholmen som ligger 1 km nord for Julneset med torpedobatteriet som tyskerne bygget. På dette området finnes det fornminner som ble delvis ødelagt under annen verdenskrig. Julholmen er avstengt for publikum.

Fant du det du lette etter?