Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Begrunnelse

Fredede inv.:

21

Totalt ant. inv.:

57

Ant. inv. m/vern:

28

Image "80478_232_01_a.jpg" without description

Interiør i én av stallene.

Den opprinnelige kavallerileiren, gårdstunet på tidligere Svedjan gård, samt oppsynsmannsbolig/tidligere hovedhus på Lille Svedjan gård er interessante som et helhetlig anlegg knyttet til forsvarshistorien i Trøndelag, og har også en sterk lokalhistorisk posisjon.

Rinnleiret utgjør landets eldste og eneste godt bevarte kavallerileir hvor den opprinnelige hierarkiske oppbygningen og relativt intakte staller er i behold De nevnte bygninger danner sammen med de omkringliggende grøntarealer et kulturmiljø som i en nasjonal militærhistorisk og antikvarisk sammenheng er meget bevaringsverdig. Anlegget er også sjeldent i europeisk sammenheng som gjenværende kavallerileir i tre.

Bygningene fra tiden etter 1940 tilfører imidlertid ikke det eldste bygningsmiljøet særskilte kvaliteter og er ikke nødvendige for den historiske forståelsen av den gamle kavallerileiren. Videre finnes det liknende bygninger en rekke andre steder i landet. På bakgrunn av dette er de nyere bygningene av mindre antikvarisk interesse i et nasjonalt perspektiv.

Fant du det du lette etter?