Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kunst på Akershus festning

På Akershus festning kan du oppleve to kunstverk: "Dagbok - tilfeldighetsarkiv" er en kunstinstallasjon som på sin måte ser historien med nye øyne. "Skyggespill" reflekterer kriger og festningens historie i form av en lysskulptur.

Dagbok – tilfeldighetsarkiv av Tone Myskja

Kunstverket består av tre luker i hjemmefrontmuseets sørvegg. Verket er inspirert av historien til krigsfangen Petter Moen som under fangenskapet stiplet sin dagbok med tegnestift i stivt toalettpapir, og av alle andre som sitter i krigsfangeskap verden over. Ved hjelp av diodelys, glass, papir og ulike teknikker antydes de.

Hør Tone Myskja fortelle om kunstverket med ord:

 

 

 

Skyggespill - av Jannicke Lie

Kunstverket er en bevegelig lysskulptur i krommet metall. Silhuettmotiver er hentet fra avisbilder fra kriger rundt om i verden og montert på roterende skiver som både reflekterer lys og kaster skygger. Dette skaper en dukketeateraktig spøkelseseffekt på veggene og de lagrede "rekvisittene" fra festningens historie i et kjellerrom i Escarpe du Nords kruttårn, der uroen er montert.

Merk at kunstverkert er midlertidig demontert grunnet vedlikeholdsarbeid i kruttårnet, men vil være tilgjengelig så snart vedlikeholdsarbeidet er avsluttet.

Hør Janne Lie fortelle om kunstverket med egne ord:

 

Lyd- og lyskunst på flere festninger
Forsvarsbygg nasjonale festningsverk har siden 2009 initiert en rekke lys- og lydkunstprosjekter. Formålet er å levendegjøre festningene som historiske kulturminner. Med festningene som kulisse har ledende kunstnere skapt verk som gir de besøkende helt spesielle og uventede opplevelser. Prosjektene er finansiert med midler fra Sparebankstiftelsen DnB NOR.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.