Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Greåker fort

Greåker fort hører under Sarpsborgsavsnittet, og landskap og omgivelser er en viktig del av det militærhistoriske anlegget med befestninger og gamle adkomstveier.

Sammen med Ravneberget fort, Østre og Vestre batteri samt Isesjøbatteriet skulle det sikre mulige overganger over Glomma.

Først en forberedt batteristilling
Anlegget var først en forberedt batteristilling, Greåker batteri, som ble etablert i 1902 - 1903 som en del av et større forsvarssystem av sperrefort og forberedte stillinger langs grensen. Batteristillingen var forberedt for fire 10,5 cm posisjonsskyts. Etter Karlstadoverenskomsten i 1905, som blant annet innebar opprettelsen av en nøytral sone langs grensen og demolering av etablerte sperrefort, ble det anlagt flere nye fort som erstatning for de ødelagte.

I Sarpsborgavsnittet ble Greåker og Ravneberget fort etablert.

Greåker fort
I 1908 ble Greåker batteri bygget ut til et fullverdig fort med to 12 cm Schneider tårnkanoner, kanonstillinger, fjellanlegg og et stort buet, overbygget geværgalleri. Fra en dyp, nedsprengt tørrgrav sentralt i anlegget var det adkomst til fjellanlegget.

Fra graven går det et trappesystem opp til kanonstillingene. Geværgalleriet går som en buktende linje i landskapet, har betongstøpt tak og huggede stenvegger, og er meget sjeldent i nasjonal sammenheng.

Fjellanlegg og ganger er nå avstengt.

Til fortet hørte også en leir med lagerbygninger, forlegning med mer. Området er senere lagt ut til boligfelt.

Anlegget har flott utsikt til hele det omkringliggende området og er sjeldent i norsk sammenheng. Fortet har som en del av forsvarssystemet mot Sverige en stor militærhistorisk interesse. Anlegget er fredet etter Kulturminneloven.

Adkomst
Greåker fort er godt synlig fra riksvei 109. Skiltet fra vegkryss øst for Greåker bru. Innkjøring Opstadveien.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.