Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Høgås batteri

Batteriets oppgave var å stanse eller oppholde fiendtlig fremrykning av Øyerens østside mot Fetsundavsnittet, og kontrollere adgangen mellom Blaker i nord og Fossum i syd.

Batteriet ble anlagt i 1902 og er solid bygd med tolv kanonstandplasser på tre plan. Dekorativt kvadersteinmurverk og jordvoller. Et langt brystvern som går helt ut til sideflankene.

De tolv kanonplassene var slik:  tre på vestre, fem på midtre og fire på østre avsats. Bak brystvernet er det forsenkede dekningsnisjer mellom kanonstandplassene.

Anlegget bindes sammen av murte terrengtrapper i kvaderstein. Anleggets siktebord står bak venstre betterifløy, høyere enn batteriets øvrige konstruksjoner.

Batteriets hovedskuddsretning var fra venstre mot sydøst. Armerte fartøyer på Øyeren skulle kunne støtte batteriet. Høgås batteri er et av de mer solide befestningsanleggene i sin gruppe.

I 1905 var batteriet satt opp med ca 1450 mann fra Valdres linjebataljon og en eskadron landstormdragoner. Batteriet har som de andre befestningene en stor militærhistorisk interesse.

Tilkomst

Følg riksvei 22 fra Fetsund. Etter 6 km liten avkjøring på østsiden av veien. Følg den gamle batteriveien opp til batteriet.

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.