Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Rekreasjon og friluftsliv

Det hersker en spesiell ro og atmosfære på de gamle, ærverdige festingene. Som historiske perler ligger de fra Vardø i nord til Kristiansand i sør.

Viktig samfunnsfunksjon som rekreasjonsområde

Festningene som en gang ble bygd for å stoppe fiendtlige styrker fremstår i dag som attraktive reisemål med et mylder av opplevelser og aktiviteter. De store parkområdene på festningene  har gjennom tidene vært brukt som rekreasjonsområder for lokalbefolkningen, og festningene har forsterket sin viktige samfunnsfunksjon nettopp som rekreasjonsområde, også for tilreisende. At festningen befinner seg sentralt i byen, gjør at tilgjengeligheten er god for et stort publikum.

Egenaktivitet

Festningsparkene egner seg spesielt godt for turgåing. Historiske festningsløyper med informasjon om historiske bygg og begivenheter fins på de fleste festninger. Flere festninger inngår også i et sykkelløypenett lokalt.    Festningene er ofte arena for konkurranser innen ulike aktiviteter for eksempel løping, sykling og discgolf.
 
For late dager kan plenen benyttes til piknik og avslapping.  Ta gjerne med egne aktiviteter som spill, ball og så videre. Noen festninger ligger nær sjøen og gir mulighet for strandliv, bad og soling.
 

For barna

I lekeparken kan barna boltre seg med husker, sandkasser og klatrestativ. Under lyddusjen i parken spilles tre spennende historier basert på historiske hendelser ved festningen. Geitene er selvfølgelig innegjerdet, men de kommer velvillig på besøk inntil gjerdet hvis noen har lyst til å klappe de.  

Geitene på Oscarsborg festning

Geitene tilbringer sommerferien på festningen, og både geiter og barn synes det er veldig stas. Geiter er nyttige medhjelpere i å holde gjengrodde kulturlandskap åpne. Geit er det husdyr som i størst grad foretrekker bark, løv og skudd på busker og trær. De geitene du ser på Oscarsborg festning er Kasjmirgeiter og kastrerte bukkekje, som kommer fra  Universitetet på Ås - tidligere  Norges Landbrukshøgskole.

Vær varsom

De 14 festningene i Norge som er definert som nasjonale kulturminner ønsker vi å ta vare på for senere generasjoner. Derfor er det viktig at du som oppholder deg på festningene har respekt for bygningene og uteområdene, viser varsomhet når du beveger deg rundt på området, og overholder atferdsreglene. Slik bidrar du til at alle får en fin opplevelse når de besøker festningene.

Helårs forbud mot bål og engansgriller

Opplevelsen av å være på et unikt sted som festningene er kan fort ødelegges av forsøpling og utilsiktet skadeverk. Det er derfor helårs bålforbud. Dette gjelder også engangsgriller. Det er båndtvang på festningene hele året.

Pass på barna

Noen av festningene har høye festningsmurer og bratte voller, mindre barn må derfor ha følge med voksen.
 
 

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.