Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

– Vi ønsker oss flere driftsteknikere som Janniche

Bare to av hundre rørleggere i Norge er kvinner. – Jeg har måttet brøyte min egen vei, sier driftstekniker og rørlegger Janniche Storaker (28) i Forsvarsbygg på Haakonsvern.

Ved utgangen av 2021 hadde Forsvarsbygg 1446 ansatte, hvorav 25,7 % var kvinner. Kjønnsfordelingen er relativt jevn i de fleste yrkesgruppene, men innenfor stillingene som omfatter forvaltning, drift og vedlikehold er det så få kvinner at det har stor innvirkning på totale kjønnsbalansen for hele virksomheten. Det er fremdeles krevende å rekruttere kvinner til disse stillingene, fordi det er så få kvinner blant søkerne.

Janniche er en av de damene som Forsvarsbygg ønsker seg flere av. Hun har vært driftstekniker i Forsvarsbygg på Haakonsvern i fire år og har hovedansvaret for driften av flere bygg på Haakonsvern. 

– Hvordan vil du beskrive jobben din?
– Forsvarsbygg er en veldig god arbeidsplass. Det er varierte arbeidsoppgaver; ingen dag er lik. Jeg får prøvd meg på mange andre fag enn mitt eget, som for eksempel tømrerarbeid, elektro og andre fag, sier Janniche.

– Første jobben jeg har hatt uten klump i magen
Kanskje enda viktigere enn spennende arbeidsoppgaver er arbeidsmiljøet.
– På mange av de andre stedene jeg har vært, har det ikke vært andre damer i det hele tatt. Der har det vært mye trakassering og fordommer. Her er det en helt annen kultur fordi det er mer mangfold og folk er roligere. Dette er den første jobben jeg ikke har gått rundt med klump i magen. Her respekterer vi hverandre. Jeg er glad for å være her, sier Janniche.

Janniche forteller om en vei inn i rørleggeryrket som ikke har vært så enkel.
– Det har vært vanskelig med forskjellsbehandling, trakassering og fordommer, både i utdanningen og i de første bedriftene jeg jobbet i. Jeg har måttet brøyte min egen vei, sier Janniche.

– Hun skal være stolt av seg selv
– Direktør i Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen, hva tenker du når du hører Janniches historie?
– Det gir et sterkt inntrykk å høre om det Janniche har opplevd i forbindelse med karrierevalget sitt. Det står stor respekt av at hun har stått oppreist gjennom dette, og hun skal være veldig stolt av seg selv, av yrkesvalget hun har tatt, og den innsatsen hun har lagt ned i jobben sin. Jeg er veldig glad for å høre at hun nå trives på arbeidsplassen og har det bra hos oss i Forsvarsbygg. Vi trenger hver eneste medarbeider til å bygge og understøtte Forsvarets arbeidsoppgaver og operative evne. Vi vil gjerne ha flere driftsteknikere som Janniche, sier Thoresen.

Økt kvinneandel gir mer forsvarsevne
Å løfte kvinneandelen innenfor forvaltning, drifts- og vedlikehold er et viktig satsningsområde for oss i Forsvarsbygg fordi vi vet at det løfter både kompetansenivået, gir bedre resultater og gir bedre arbeidsmiljø i virksomheten.
– Vi har som målsetting at arbeidsmiljøet vårt skal preges av tverrfaglighet, mangfold og likestilling. Vi har derfor nå fått på plass en handlingsplan som vi skal bruke til å sikre dette. Vi skal blant annet sikre rettferdige og likeverdige rekrutteringsprosesser uavhengig av kjønn og etnisk minoriet, ha bedre rutiner for varslingssaker, og god opplæring av ledere på hvordan man jobber for et godt arbeidsmiljø for alle og hvordan man forstår og håndterer utfordringer med trakassering, mobbing og diskriminering, avslutter Thoresen.

Kilder/ les også:

Rørlegger kan bli det nye kvinneyrket (VG 02.02.2020).

Jenterekord i rørleggerfaget (Nemitek.no 04.03.2022).

Lenke til kvinnenetterverket for rørleggere i Norge, ingeborgnettverk.no.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.