Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Åsegarden leir overtatt av private eiere

Den tradisjonsrike leiren i Harstad er nå ute av Forsvarets portefølje. Inntekten på 21 millioner kroner går tilbake til forsvarssektoren. Eiendommen ble solgt til Åsegarden Utvikling AS (Ulrix eiendom) i august 2021 og ble overtatt av de nye eierne 1.februar 2022.

Åsegarden ble etablert av tyskerne. I perioden 1949–1959 ble leiren brukt av Luftvernartilleriet, før Brigaden i Nord-Norges 3. infanteribataljon flyttet inn fra 1959–1992. Siden 1999 har Åsegarden hatt status som alliert treningssenter. Salget omfatter 280 386 kvm grunneiendom og har 28 bygg på totalt 31 346 BTA.

Omfattende arbeid med klargjøring for salg

Som følge av Iverksettingsbrevet for Forsvaret 2017-2019 startet avvikling og forberedelse til salg av Åsegarden leir i 2019. Eiendommen er kartlagt for miljøforurensing, vern, infrastruktur mm.

Miljøoppryddingen ble ferdigstilt i 2019. Det ble sendt ut formelt varsel om offentlig avklaring av eiendommen i 2020, men ingen statlig, fylkeskommunal eller kommunal etat meldte sin interesse gjennom forkjøpsrett. Åsegarden leir ble derfor lagt ut for salg i det åpne markedet.

Åsegarden var interessant i markedet

Prosjektet har vært omfattende med store mengder informasjon og mange prosesser.

- Vi er fornøyd med å ha bidratt til inntekt og driftsbesparelser til forsvarsbudsjettet gjennom å oppnå markedspris på salget. Vi var spent på salgspotensialet i et mulig marginalt marked, men fikk bekreftet at interessen var god på det åpne markedet gjennom en intens budrunde i sommeren 2021, sier prosjektleder Therese Frivåg Lund i Forsvarsbygg. 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.